Zasedbo sestavljajo Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldson in Einar Stéfansson. Foto: Eurovision.tv
Zasedbo sestavljajo Klemens Hannigan, Matthías Tryggvi Haraldson in Einar Stéfansson. Foto: Eurovision.tv

Hatari ‒ njihovo ime bi v angleščino lahko prevedli "haters", v slovenščino pa z eno besedo malce težje, torej tisti, ki nekoga ali nekaj sovražijo, denimo sovražilci ‒ so na islandski različici Eme pometli s konkurenco s pesmijo Hatrið Mun Sigra, v finalu so zbrali največ glasov ljudstva.

S tem, da so se sploh prijavili na izbor, so marsikoga presenetili, saj so decembra lani naznanili svoj zadnji koncert, potem ko jim ni uspelo doseči svojega cilja, zrušiti kapitalizma. Očitno bodo "psevdofašistični kiborgi" ‒ da, tudi tako jih oziroma se opisujejo ‒ vendarle še enkrat poskusili, in to kar pred večmilijonskim občinstvom celotne Evrope, povedali so: "Lažje si je predstavljati konec sveta kot konec kapitalizma. Še vedno ga želimo izbrisati, a morda ob tem prodati še nekaj majic."

Padec kapitalizma, zlom Evrope

Njihova pesem z naslovom Hatrið Mun Sigra ‒ v prevodu Sovraštvo bo zmagalo ‒ je na družbenih omrežjih požela veliko navdušenja, oboževalci so mnenja, da jim zmaga ne uide, če jim slučajno bi, pa jih gotovo ne bomo zlahka pozabili. Hatari sami pesem opišejo kot "opozorilo iz prihodnosti", refren se zgovorno končal z verzom "Evropa se bo zlomila".

Da so mojstri samopromocije, dokazuje tudi njihova poteza, ki so jo potegnili še pred odhodom v Tel Aviv: izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja so izzvali na dvoboj v rokoborbi, natančneje v disciplini glima ‒ gre za tradicionalno ravsanje, priljubljeno na Islandiji in na Švedskem, pri katerem se dvobojevalci grabijo za pasove, ki jih imajo zapete okrog pasu in okrog stegen.

Če bi v dvoboju zmagali Hatari, bi, kot so napovedali, v Izraelu ustanovili "prvo sadomazo kolonijo pod pokroviteljstvom Hatarov", če bi ga dobil Netanjahu, pa bi Izrael dobil "popoln politični in gospodarski nadzor" nad otočjem Vestmannaeyjar na jugu Islandije.

"Rožnati slon v sobi"

V še svežem intervjuju za Independent so povedali, da ne marajo uvrščanja v posamezen žanr, in se ob vsakršnem poskusu "predalčkanja" temu na vse kriplje upirajo. Med favorite na letošnji Evroviziji se po mnenju poznavalcev uvrščajo tudi zato, ker je njihova glasba kakovostna, energija pa nalezljiva, navdušujejo pa širok razpon ljudi, od gejev do babic ter množic vreščečih islandskih otrok.

Pomembno pa je tudi to, da se zavedajo moralnega vprašanja nastopanja v Izraelu, še posebej za Islandce, saj je njihova država leta 2011 postala prva zahodnoevropska, ki je priznala Palestino kot neodvisno državo. Prav zaradi politične ozaveščenosti bi lahko Hatari na koncu ostali brez nastopa v Tel Avivu, saj naj bi bila Evrovizija od politike neomadeževano polje. Mnogi Islandci so celo s peticijo izrazili nestrinjanje s tem, da njihova država sploh sodeluje na Pesmi Evrovizije, ki jo bo gostil Izrael, država z dolgo zgodovino kratenja človekovih pravic.

A Hatari pravijo, da je bila želja po nastopanju prav zato še močnejša, medijsko pozornost celotne Evrope in sveta nameravajo dodobra izkoristiti za širjenje svojih sporočil: "Zmagali bomo na Evroviziji 2019. Za zdaj nam gre vse po načrtih. Söngvakeppnin je še en korak na poti do padca kapitalizma in razkrinkanja prevare, ki je naše vsakdanje življenje. Smo rožnati slon v sobi."