"Gre za to, da celemu svetu pokažemo, kdo v resnici smo." Foto: Eurovision.tv

Kljub številnim in vztrajnim pozivom glasbenih skupnosti različnih držav, vključno s finsko, dansko, norveško, islandsko in slovensko skupnostjo, naj EBU z letošnjega tekmovanja zaradi vojne v Gazi izključi Izrael, ta trenutno še vedno ostaja v igri. Tako je tudi ta država izbrala izvajalca, ki jo bo maja zastopal v Malmöju.

Izraelsko evrovizijsko predstavnico Noo Kirel, ki je lani v Liverpoolu Izrael zastopala s pesmijo Unicorn in se je na koncu uvrstila na tretje mesto, je nasledila Eden Golan. 20-letnica je v finalu izraelskega šova talentov HaKokhav HaBa, ki se je začel že novembra 2023, zmagala po tem, ko je zapela priredbo pesmi Don't Want To Miss A Thing, ki jo sicer izvaja skupina Aerosmith.

To je posvetila več kot 130 izraelskim talcem, ki so še vedno zaprti v Gazi. "Dokler se vsi ne vrnejo domov, ne bomo zares dobro," je rekla v Izraelu rojena glasbenica, ki je odraščala v Rusiji in se v finalu pomerila s štirimi tekmovalci. Finale je potekal v Neve Ilanu, vodila pa sta ga Assi Azar, ki je bila leta 2019 tudi gostiteljica Evrovizije, in Rotem Sela, poroča BBC.

"To so sanje, še posebej letos, ko imajo še večji pomen. Gre za to, da celemu svetu pokažemo, kdo v resnici smo, da svojo državo v treh minutah pripeljemo na oder ter da pokažemo svoja čustva, svojo moč in svoje ljudi – da smo tukaj, za vedno, skupaj," je po izboru dejala Golan, ki upa, da bo na tekmovanje na Švedskem prinesla pozitivno sporočilo.

Evrovizijska pesem Izraela še ni izbrana

Izraelska javna radiotelevizija Kan je določila, da mora "glede na zapleteno obdobje" njena pesem vsebovati nekaj hebrejščine.

Pesem, ki jo bo Golan, ki je na resnejši oder prvič stopila pred 10 leti, bila pa je tudi del dekliške skupine Cosmos Girls, maja zapela na evrovizijskem odru, bo interno izbrala komisija. Avtorji lahko do 11. februarja oddajo pesmi, objavljena bo marca.

Čeprav se pozivi k izključitvi še naprej vrstijo, je Izrael na stavnicah trenutno peti favorit za zmago. Nekateri pričakujejo tudi porast podpore.

Letos Golan ne bo edina Izraelka na evrovizijskem odru – tudi Luksemburžanka Tali Golergant je po rodu Izraelka.