Eden Alene je Izrael zastopala leta 2021. Foto: AP
Eden Alene je Izrael zastopala leta 2021. Foto: AP

Kljub številnim pozivom različnih skupnosti glasbenikov, naj EBU izključi Izrael z Evrovizije, ta še naprej trdi, da ne gre za tekmovanje med vladami, ampak med javnimi radiotelevizijami. EBU je razsodil, da izraelski KAN ni kršil nikakršnih pravil, zato lahko sodeluje.

V preteklosti so svoje nasprotovanje sodelovanju Izraela na letošnji Evroviziji izrazile tudi norveške, islandske, finske, pa tudi švedske glasbene skupnosti, zdaj pa so se za to potezo odločili tudi v Sloveniji. Vodstvo RTV Slovenija je namreč že razpravljalo o izključitvi Izraela z Evrovizije in iz EBU-ja, a končne odločitve še ni sprejelo. Gibanje za pravice Palestincev je zato upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv, "naj se le odloči za ta korak, ki je v tem trenutku edina korektna in etična poteza".

Sorodna novica EBU: Izraelska javna radiotelevizija je izpolnila vsa pravila tekmovanja in lahko sodeluje

Pod poziv se je podpisalo več nevladnih organizacij in sindikatov, slovenskih kulturnikov ter izvajalcev in izvajalk, tudi nekateri pretekli predstavniki Slovenije na Evroviziji. Med podpisniki in podpisnicami so tudi Astrid (Astrid Ana Kljun), Boris Cavazza, Bort Ross, Domen Valič, Gašper Šantl in Zala Kralj (zalagasper), Jernej Dirnbek (Mi2), Ksenija Benedetti, Mia Puhar Rodin (Masayah), Michael LeopoldLeopold I., N’toko, Saša Vipotnik (AKA Neomi), Svetlana Makarovič, Tomislav Jovanović – Tokac (Dan D), Tomaž Mihelič (Sestre) in Zlatko.

V pozivu so opozorili na izraelski genocid v Gazi in na dolgoletno izraelsko kršenje novinarske svobode. Opozorili so tudi, da je KAN, izraelski član EBU-ja, del vojaške propagande in je pred meseci celo objavil pesem, v kateri izraelski otroci pojejo, kako bo Izrael “uničil Gazo” in vse njene prebivalce. Prav tako so izpostavili, da so bile pretekle odločitve EBU-ja v podobnih situacijah drugačne – z Evrovizije je leta 2022 zaradi napada na Ukrajino izključila Rusijo, leta 1992 Srbijo (takrat Zvezno republiko Jugoslavijo) zaradi vojne z Bosno in Hrvaško, leta 2021 pa je iz EBU-ja (in posledično Evrovizije) izključila Belorusijo zaradi vladnega omejevanja medijske svobode.

"Pričakujemo isto držo kot v primeru Rusije"

K preklicu odločitve o nastopu Izraela na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije poziva tudi pobuda 25 poslancev Evropskega parlamenta. “V teh dneh, ko številne države izbirajo, kdo jih bo zastopal na letošnji Evroviziji, se spopadi v Gazi prevešajo že v peti mesec. Izraelska vojska še naprej silovito oblega dve tretjini enklave, pri čemer je bilo ubitih že več kot 27.000 civilistov, med njimi največ žensk in otrok. Nikakor ne smemo pozabiti, da okupacija palestinskih ozemelj traja že 77 let, na Meddržavnem sodišču v Haagu pa poteka postopek zaradi zločina genocida proti Izraelu," je zapisal evropski poslanec Matjaž Nemec, eden izmed podpisnikov, in dodal, da bi omenjen kontekst moral biti pomemben tudi za EBU.

Sorodna novica Organizatorji proti izključitvi Izraela: "Evrovizija je apolitična." A Rusija ne sme nastopiti.

"Politični kontekst je bil pomemben za EBU že leta 2022, ko je z Evrovizije upravičeno izključil Rusijo zaradi njene invazije v Ukrajini. Zato poslanci iz več parlamentov v Evropi to isto držo pričakujemo tudi tokrat," je poudaril Nemec, ki si skupaj z drugimi od EBU-ja želi doslednosti, in izpostavil, da naj bi delovanje EBU-ja temeljilo na ustanovnem etosu solidarnosti in sodelovanja, zato pa verjamejo, da bi bila udeležba Izraela v očitnem nasprotju s tem.

Želijo si, da "zavezništvo javnih medijskih hiš izpolni svojo javno dolžnost braniti pravico do obveščenosti in zagotoviti spoštovanje človekovih pravic".