Joker Out na evrovizijskem odru. Foto: Reuters
Joker Out na evrovizijskem odru. Foto: Reuters

V soboto bomo tako ob že znanih finalistih iz torkovega predizbora (Hrvaška, Moldavija, Švica, Finska, Češka, Izrael, Portugalska, Švedska, Srbija in Norveška) in šestih državah, ki so v finale uvrščene samodejno (Ukrajina kot lanska zmagovalka ter velikih pet – Združeno kraljestvo, Francija, Italija, Španija in Nemčija), slišali še Albino & Familjo Kelmendi s pesmijo Duje, ki zastopajo Albanijo, Andrewa Lambroua, ki za Ciper poje Break A Broken Heart, estonsko glasbenico Aliko (naslov njene pesmi je bil Bridges), belgijskega predstavnika Gustapha s pesmijo Because Of You, pa tudi Teyo & Saleno iz Avstrije in njuno skladbo Who The Hell Is Edgar?

Sorodna novica Video: Joker "In", ne Joker Out. Katere pesmi so se še uvrstile v finale?

V finale so se uvrstili še litovska predstavnica Monika Linkytė s pesmijo Stay, Blanka, ki s skladbo Solo zastopa Poljsko, avstralska zasedba Voyager, ki se predstavlja s Promise, Armenka Brunette s skladbo Future Lover ter seveda slovenski aduti, zasedba Joker Out, s Carpe Diem. Finaliste so sicer, kot je to v navadi, razglašali po naključnem vrstnem redu. Kako so se posamezni predstavniki odrezali v polfinalih, bo znano šele v soboto, po koncu finala.

Joker Out so si izžrebali drugo polovico finala

Le slabe pol ure po koncu polfinala so se tekmovalci že znašli pred novo nalogo: izžrebati so morali, v kateri polovici finala bodo nastopili. Končni vrstni red nastopov bo sicer določil organizator. Joker Out so si izžrebali (bolj zaželeno) drugo polovico. "Zadovoljni smo bili s svojim nastopom. Če ne bi šli naprej, bi bilo O. K., ampak smo zelo veseli, da nam je uspelo," je Bojan Cvjetićanin dejal v kratkem pogovoru ob žrebu.

"Ponosni smo na to, kar smo naredili, in verjamemo, da so ponosni tudi naši oboževalci in Slovenija. Tudi če nas ne bi poklicali, bi bili sicer žalostni, ampak vseeno ponosni na ta trenutek," je Cvjetićanin dodal na tiskovni konferenci finalistov. Fantje so se sicer ob vprašanju, ali bodo uvrstitev v finale praznovali z alkoholom, le prizanesljivo nasmehnili in odgovorili negativno: "Čakata nas še jutri in sobota."

Na vprašanje, koga od izpadlih najbolj pogrešajo v finalu, pa sta Kris Guštin in Cvjetićanin diplomatsko odgovorila, da so v mesecih priprav na Evrovizijo spoznali vse sodelujoče, ki so "vsi odlični ljudje in odlični glasbeniki", zato "pravega odgovora na to vprašanje ni".

Joker Out: Delo se je obrestovalo

"Vse to delo, ki smo ga vložili v zadnjih šestih mesecih, se je obrestovalo," sicer zadovoljno ugotavljajo člani zasedbe. To, da bodo dobili še eno priložnost nastopa na evrovizijskem odru, jim daje znak, da "to, kar delajo, delajo prav", je za MMC v prvem odzivu dejal baskitarist Nace Jordan.

Zunaj finala so ostali danski izvajalec Reiley s pesmijo Breaking My Heart, Romun Theodor Andrei, ki je na evrovizijskem odru predstavljal skladbo D.G.T. (Off And On), grški predstavnik Victor Vernicos s pesmijo What They Say, Islandka Diljá (Power), gruzijska predstavnica Iru (Echo) in Piqued Jacks iz San Marina (Like An Animal).

Del (prvega) evrovizijskega nastopa slovenskih predstavnikov Joker Out – Carpe Diem

Slovenija se je zadnjič v finale uvrstila leta 2019 z Zalo in Gašperjem, zatem pa je dvakrat obtičala v predizboru – z Ano Soklič pred dvema letoma in lani s skupino LPS.

Med evrovizijskimi skladbami so tudi skozi drugi evrovizijski večer krmarile tri voditeljice – ukrajinska pevka Julia Sanina ter Britanki Alesha Dixon in Hannah Waddingham. V soboto pa se jim bo pridružil še legendarni BBC-jevec in evrovizijski komentator Graham Norton.

Voditeljski trio obeh predizborov: Alesha Dixon, Julia Sanina in Hannah Waddingham. Foto: Reuters
Voditeljski trio obeh predizborov: Alesha Dixon, Julia Sanina in Hannah Waddingham. Foto: Reuters

Letos so organizatorji predstavili novost pri glasovanju, saj je o tem, kdo se bo uvrstil v finale, odločalo zgolj število glasov telefonskega oz. SMS-glasovanja in glasovanja v posebni evrovizijski aplikaciji. Strokovne žirije posameznih držav bodo svoje glasove oddale le v soboto.

Zaradi ruskega napada na Ukrajino letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije gosti Združeno kraljestvo kot lani drugouvrščena država. V Liverpoolu je tako vse v znamenju ukrajinsko-britanskega povezovanja, v ukrajinskem duhu pa je – tako kot v torek – minil tudi nocojšnji spremljevalni program, ko so nastopili Marija Jaremčuk, ukrajinska predstavnica na Evroviziji leta 2014, ukrajinska predstavnica na otroški Evroviziji, Zlata Dziunka, in skupina OTOY.



Pesem Evrovizije 2023, 2. predizbor iz Liverpoola