Že druga vaja je bila uspeh. Foto: Eurovision.tv
Že druga vaja je bila uspeh. Foto: Eurovision.tv

Drugi polfinale že trka na vrata, nanj pa se intenzivno pripravljajo tudi slovenski predstavniki Joker Out. Zasedba bi sicer pred kratkim oboževalcem morala zaigrati tudi v tako imenovani Evrovizijski vasi (Evrovision Village), a jim je načrte prekrižalo slabo počutje in so zato promocijski nastop odpovedali. Kot smo sicer že poročali, je skupina trdnost evrovizijskega odra že preizkusila med prvima dvema vajama, zdaj pa je z odliko opravila tudi s prvima dvema generalkama. “Počutim se še boljše kot na prejšnjih vajah. Zdi se mi, da smo z vsako vajo bolj samozavestni, nastop je boljši. Dobili smo dober občutek, kakšen bo naš nastop v polfinalu,” je za MMC povedal kitarist Jan Peteh. Po besedah bobnarja Jureta Mačka se počutijo kot prej, in to je – super.

2. predizbor Pesmi Evrovizije bo danes ob 21. uri. Prenos v živo na TV Slovenija 2 in MMC-ju. Vabljeni k spremljanju!

Peterica je pred svojim nastopom, ki bo odločal, ali se jim bo odprla pot do finala, mirni. “Če ne bi bili samozavestni, bi verjetno bili zelo živčni, ker pa tega ni, smo precej sproščeni,” je zagotovil Jan, k temu pa je Jure pristavil: “Lažje je, ker nas je pet – tako se stres malce razporedi. Mislim, da smo imeli že toliko vaj, da vemo, kaj delamo in za svojim nastopom tudi stojimo.”

Kakšen bo izid drugega polfinala in komu se bo uspelo prebiti do velikega finala, je po njunem mnenju nepredvidljivo. “Če se bo vse izšlo tako, kot smo si zamislili, imamo zelo dobre možnosti,” je še prepričan Jan. Kvintet je sicer z drugimi tekmovalci spletel tesne vezi, zato pa sta glasbenika priznala, da bodo zelo žalostni za tiste, ki se jim ne bo uspelo uvrstiti naprej.

Tri petine Voyagerja. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Tri petine Voyagerja. Foto: MMC RTV SLO/ Žana E. Čeh
Sorodna novica Joker Out bodo uživali še en dan: čisto na koncu so poklicali Slovenijo!

Voyager bo zmerno "zarokal", Gustaphu je na odru vedno bolj udobno

Za mesto v finalu se bo med drugim s pesmijo Promise potegovala tudi Avstralija, ki jo letos zastopa Voyager – prav tako petčlanska zasedba. "Odlično se počutimo pred polfinalnim nastopom. Ker smo ustvarjeni za nastope, ki so daljši od treh minut, tako v ta časovni okvir poskušamo stisniti enourni koncert,” je za MMC povedal kitarist Scott Kay.Pripravljeni smo, da ‘zarokamo’!” je pristavil bobnar Ash Doodkorte, ki pa je dodal, da je po eni strani najtežji del tega, da v polfinalu nastopajo zadnji prav to, da morajo gledati, kako se drugi zabavajo pred njimi. Po drugi strani je kitaristka Simone Dow za najtežjo stvar šaljivo označila to, kako morajo člani, ki se na odru radi popolnoma prepustijo, paziti, da tokrat ne bodo preveč bombastični – še vedno morajo dobro izgledati na kameri. “Električno bo,” je še zagotovil Scott.

Svojega nastopa se veseli tudi belgijski predstavnik Gustaph. “Zdi se mi, da se vedno bolj izboljšujemo, in da nam je na odru vsakič udobneje in prijetneje,” je za MMC dejal Belgijec, ki je plesni del točke svoje pesmi Because of You, ki vključuje tudi ples vogue, prepustil PussCee West. Gustaph sicer meni, da vedno obstajajo podrobnosti, ki bi jih rad še dodatno popravil, humor pa je v stresnih časih najboljše zdravilo za razelektritev. “Tako je z vsem v življenju. Če ni humorja, vse postane težje,” je povedal glasbenik, ki sam zase pravi, da ima veliko srečo, da ga na odru spremljajo pevke, ki so že več kot 20 let njegove najboljše prijateljice.

“Pojemo v živo, kolega!”

Polfinale je izjemno pomemben, in čeprav se počutim odlično, še nisem izpopolnjena. Vsi upamo, da bomo prišli do finala, zato v sami sebi poskušam zbrati energijo, da s tem dobro opravim,” je za MMC rekla estonska predstavnica Alika, ki polfinale že težko pričakuje, sodelovanje na Evroviziji pa je zanjo uresničitev otroških sanj.

Med nastopom ima ves čas v mislih celoten pomen njene pesmi Bridges – pomembnost odpuščanja in novih začetkov po težkih časih. Pomembno ji je, da se s pesmijo poveže. “V tem trenutku bi rekla, da se počutim blagoslovljeno, hvaležna sem, da sem na odru,” je še priznala 20-letnica.

S svojo pesmijo je izjemno povezana tudi leto starejša Islandka Diljá. “V preteklosti sem bila zelo anksiozna, te tesnobnosti pa ne čutim več. Ne vem, kaj se je zgodilo v moji glavi, a je veliko olajšanje,” je o svoji pesmi Power MMC-ju povedala glasbenica, ki je tako negativnim glasom v svoji glavi sem odvzela moč. “Zdaj imam občutek, da imam nadzor nad vsem, kar delam in kako se počutim, kako čutim,” je še poudarila pevka, ki meni, da je evrovizijski proces izjemno zahteven, a se na koncu napor obrestuje.

Vzhičen je tudi Theodor Andrei, ki je v čast liverpoolski izkušnji ustvaril venček pesmi liverpoolske skupine The Beatles in priredbe vseh skladb letošnjega evrovizijskega tekmovanja. “Pojemo v živo, kolega!” je za MMC zavpil Romun in poudaril, da mora Evrovizija biti taka – nič površinskega, vse je resnično, pravo. “Na odru je vse nekako osredotočeno name, zraven mene ali pred mano se ne dogaja veliko,” je še dodal pevec, ki je glede svojega prihajajočega nastopa samozavesten. Če bi ga zaskrbelo, pa bi si že zapel uspešnico Bobbyja McFerrina: Don’t Worry Be Happy.

Joker Out zvečer v prvem evrovizijskem predizboru