Lanska predstavnica Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: EPA
Lanska predstavnica Izraela na tekmovanju za pesem Evrovizije v Liverpoolu. Foto: EPA

Poziv za izključitev Izraela z Evrovizije in iz Združenja evropskih radiotelevizij (EBU) je na upravo in svet RTV Slovenija naslovilo Gibanje za pravice Palestincev. K preklicu odločitve, da Izrael lahko sodeluje, je pozvalo tudi 25 poslancev Evropskega parlamenta, med njimi sta tudi Matjaž Nemec in Irena Joveva.

Sorodna novica K izključitvi Izraela pozivajo slovenski glasbeniki, pa tudi evropski poslanci

Vodstvo zaskrbljeno spremlja dogajanje v Gazi
Vodstvo RTV Slovenija je v odzivu v uvodu zapisalo, da "tako kot velik del svetovne javnosti zaskrbljeno spremlja dogajanje v Gazi, predvsem umiranje nedolžnih žrtev, žensk in otrok". Poudarilo je, da je vodstvo EBU-ja, katerega član je tudi RTV Slovenija, "že dvakrat pojasnilo, da na tekmovanju za pesem Evrovizije tekmujejo članice, torej javne radiotelevizije, in ne države". Kljub temu bo vodstvo RTV Slovenija pozvalo EBU, naj skupaj s članicami opravi vsebinsko razpravo glede tega vprašanja.

Med podpisniki tudi nekateri pretekli predstavniki Slovenije
Pod poziv Gibanja za pravice Palestincev se je sicer podpisalo več nevladnih organizacij in sindikatov, slovenskih kulturnikov ter izvajalcev in izvajalk, tudi nekateri pretekli predstavniki Slovenije na Evroviziji. Svoje podpise so med drugim prispevali Astrid Ana Kljun - Astrid, Boris Cavazza, Bort Ross, Domen Valič, Gašper Šantl in Zala Kralj (zalagasper), Jernej Dirnbek (Mi2), Ksenija Benedetti, Mia Puhar Rodin - Masayah, Michael Leopold - Leopold I., Miha Blažič - N’toko, Saša Vipotnik (AKA Neomi), Svetlana Makarovič, Tomislav Jovanović - Tokac (Dan D), Tomaž Mihelič (Sestre) in Zlatko Čordić - Zlatko.

Raiven se bo osredotočala "na predstavitev naše glasbene umetnosti"
Na letošnjem izboru bo Slovenijo zastopala pevka Raiven, ki je glede pozivov k bojkotu pred časom dejala, da se bo kot predstavnica Slovenije na Evroviziji osredotočala "na predstavitev naše glasbene umetnosti mednarodnemu občinstvu, osebno pa odločno nasprotuje kakršni koli obliki nasilja".