Foto: EBU/Zajem zaslona
Foto: EBU/Zajem zaslona

Kot so sporočili iz Evropske radiodifuzne zveze (EBU), so se članice strinjale s predlagano spremembo glede glasovanja na tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo maja prihodnje leto v Liverpoolu. Glavna novost je, da bodo v obeh polfinalih glasovali le gledalci, kar pomeni, da bo o uvrstitvi deseterice v finale odločal zgolj "glas ljudstva", ne pa tudi posamezne nacionalne žirije.

Te bodo svoje glasove še naprej oddajale v finalu.

Dodano bo še glasovanje “preostalega sveta", kar pomeni, da bodo gledalci v državah, ki ne sodelujejo na tekmovanju, lahko glasovali prek spleta. Glasovanje bo plačljivo in bo veljalo kot glasovanje ene dodatne države – tako v finalu kot obeh polfinalih. Končno razmerje glasovanja v finalu bo tako 50,6 odstotka televoting in 49,4 odstotka žirije, so sporočili z EBU-ja.

"Več moči občinstvu"

V 67-letni zgodovini se je tekmovanje za pesem Evrovizije nenehno razvijalo, da bi ostalo relevantno in vznemirljivo. Te spremembe potrjujejo izjemno priljubljenost oddaje, saj dajejo več moči občinstvu največjega svetovnega glasbenega dogodka v živo," je novosti komentiral izvršni nadzornik izbora Martin Österdahl.

V državah, ki sodelujejo, bodo pravila televotinga ostala enaka – gledalci bodo lahko glasovali s SMS-ji, klici ali v posebni evrovizijski aplikaciji.

Sodelovanje na Evroviziji leta 2023 je potrdilo 37 držav, med njimi tudi Slovenija.