. Britanska javna radiotelevizija BBC je v petek sporočila, da bo gostitelj Evrovizije leta 2023 mesto skupine The Beatles, Liverpool. Za organizacijo se je potegovalo sedem mest, v finalu je Liverpool premagal škotsko mesto Glasgow.

Mesto, ki organizira izbor Evrovizije, mora zadostiti logističnim zahtevam organizatorjev – med drugim mora biti blizu mednarodnega letališča, imeti mora dvorano za 10.000 ljudi in hotelske nastanitve za 2000 gostov. V dvorani od šest do osem tednov pred prireditvijo zaradi priprav ne sme biti drugih koncertov in prireditev.

Lani je na Evroviziji slavila zmago Ukrajina, Združeno kraljestvo pa je bilo drugo, a zaradi vojne izvedba tako velikega festivala na ukrajinskih tleh ne bi bila mogoča.

Za eno noč več kot tisoč evrov

Po objavi, da se evrovizijski "cirkus" seli v Liverpool, je zanimanje za namestitve v tem mestu v času dogodka "eksplodiralo", saj si želi festival v živo ogledati mnogo oboževalcev z vseh koncev Evrope. Kmalu po objavi gostitelja tekmovanja je bilo mogoče sobo v času Evrovizije, torej med 9. in 13. majem, v Liverpoolu dobiti le še za najmanj 450 funtov (513 evrov) na noč. Najdražja namestitev pa je stala kar 8000 funtov (9130 evrov).

Kljub temu so se namestitve prodajale za med, na spletni strani Booking.com je trenutno na dan finala Evrovizije, torej 13. maja, najcenejšo dvoposteljno sobo mogoče dobiti za več kot 1300 evrov. Na noč, seveda.

Zasedba Kalush Orchestra je osvojila evropsko občinstvo, a zaradi vojne bo Evrovizija 2023 potekala v Liverpoolu. Foto: EPA
Zasedba Kalush Orchestra je osvojila evropsko občinstvo, a zaradi vojne bo Evrovizija 2023 potekala v Liverpoolu. Foto: EPA

Spanje v bližnjem Manchestru

Direktor urada Marketing Liverpool Chris Brown je zato vse, ki se zanimajo za prihod v evrovizijski Liverpool, posvaril, da so cene močno napihnjene in da naj počakajo še nekaj dni. "Prosim vse, da ne rezervirajo sobe po takšnih cenah," je dejal. Mesto bo namreč v kratkem predstavilo še druge možnosti namestitve, ki bodo po njegovem mnenju vključevale tudi ladje križarke in velik kamp, piše BBC. Načrt vključuje tudi spanje v bližnjih mestih Manchester in Cheshire.

Dodal je, da so v mestu razočarani, da mnogi v takšnem dogodku vidijo le dobiček. Poleg tega so lastniki nepremičnin nekaterim, ki so sobo v mestu rezervirali že pred objavo, da v mesto prihaja Evrovizija, zatem rezervacijo preprosto odpovedali.

Brown je dejal, da so "veliko sob" že rezervirali za nastopajoče in delegacije držav udeleženk ter za zaposlene v javnih televizijah, ki imajo pravice za prenos. Njim so ponudili "sprejemljive cene".

Prireditelji so še obljubili, da bo Evrovizija "odsevala Ukrajino in njene ljudi". Pričakujejo, da bo festival mestu prinesel 30 milijonov funtov prihodkov, prek malih zaslonov pa naj bi si vse tri evrovizijske večere ogledalo 160 milijonov ljudi.

Slovenija bo tudi tokrat imela svojega predstavnika. Koga in kako bo izbran, še ni znano.