Foto: Reuters
Foto: Reuters

Na Evroviziji 2022 v Torinu je zmagala ukrajinska hiphoperska skupina Kalush Orchestra, drugo mesto pa je zasedel Britanec Sam Ryder.

Ukrajinske oblasti so vztrajale, da bodo organizirale izbor Evrovizije 2023, a so organizatorji zaradi varnostnih tveganj ob ruski invaziji v Ukrajini organizacijo naložili Združenemu kraljestvu.

Zdaj je tudi konec ugibanj, v katerem mestu bo potekalo tekmovanje. V zadnjem krogu sta ostala le Liverpool in Glasgow, organizacija pa je pripadla mestu legendarne skupine The Beatles.

Liverpoolska Arena ob reki Mersey bo finale izbora gostila v soboto, 13. maja 2023. Polfinala bosta potekala 9. in 11. maja.

"Liverpool je počaščen, da gosti Evrovizijo 2023 v imenu Ukrajine. Velika čestitka ekipi in hvala vsem, ki ste nas podpirali – zdaj se začne delo pri organizaciji zabave," je sporočila županja mesta Joanne Anderson.

Izbor bosta organizirali Evropska radiofuzna zveza (EBU) in britanska javna radiotelevizija BBC. Sodelovala bo tudi ukrajinska javna radiotelevizija UA:PBC.

Letošnji zmagovalci Kalush Orchestra. Foto: EPA
Letošnji zmagovalci Kalush Orchestra. Foto: EPA

Čestitke iz Odese

Organizatorji so sporočili, da je na izbor mesta med drugim vplivala tudi "kulturna ponudba gostiteljskega mesta, ki odraža zmago Ukrajine leta 2022".

Pobrateno mesto Liverpoola, ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, je že izrazilo čestitke. "Vaše mesto je tega vredno, saj pooseblja barvitost in svetlost celotne Evrope. Vsekakor znate doseči, da bo svet zaplesal in zapel z vami," je sporočil župan Odese Genadij Truhanov.

Liz Truss: Liverpool bo pripravil šov, ki slavi Ukrajino

Gostiteljem je čestitala tudi britanska premierka Liz Truss. "Liverpool, gostoljubno mesto s ponosno glasbeno dediščino, bo pripravil nepozaben šov, ki slavi bogato kulturo in ustvarjalnost Ukrajine," je zapisala.

Mesto, ki organizira izbor Evrovizije, mora zadostiti logističnim zahtevam organizatorjev, poroča BBC. Med drugim mora biti blizu mednarodnega letališča, imeti dvorano za 10.000 ljudi in hotelske nastanitve za 2000 gostov. V dvorani od šest do osem tednov pred prireditvijo zaradi priprav ne sme biti drugih koncertov in prireditev.