Simfonija Siren bo svojo koncertno premiero doživela v Cankarjevem domu 21. aprila. Foto: Renato Branđolica
Simfonija Siren bo svojo koncertno premiero doživela v Cankarjevem domu 21. aprila. Foto: Renato Branđolica

Tudi na Hrvaškem so priprave na Malmö v polnem teku, letošnji hrvaški izbor Dora poteka malce drugače – imajo manjšo različico Evrovizije, z dvema polfinalnima večeroma 22. in 23. februarja, finalni večer bo 25. februarja.

V prvem predizboru je kot gost nastopil Slimane, ki bo na Evroviziji zastopal Francijo, v drugem pa je kot gostja oder zavzela tudi slovenska evrovizijska predstavnica Raiven. Pevka je skladbo Veronika, s katero bo Slovenijo maja zastopala na Švedskem, v živo zapela prvič, a ne v njeni prvotni podobi. Odločila se je namreč za "slečeno", akustično različico – njen vokal je pospremil klaviaturist Bowrain. Hrvaška javnost jo je sprejela odprtih rok in bila nad njenim nastopom navdušena, čeprav so se številni gledalci pritožili glede slabe tonske organizacije.

V intervjuju po nastopu na Dori je dejala, da je bil zanjo ta zelo čustven, saj evrovizijske skladbe še nikoli ni odpela v živo. Obenem ji je veliko pomenila podpora tamkajšnjega občinstva. Kot je povedala, trenutno uživa v vsakem koraku sicer hektičnega življenja.

Raiven začela svoja evrovizijska gostovanja

Poleg Veronike je sicer odpela tudi Ofelijo, ki je ena izmed novih pesmi na njenem kratkometražnem albumu Sirene, pt. 1. Ta skozi prizmo glasbe prepleta introspekcijske uvide z zgodbami ikoničnih likov: Ofelije, lepe Helene (Ikona), Elektre (Elektrino srce), Carmen (Habanera) in Veronike Deseniške.

Z nastopom na hrvaškem nacionalnem izboru za pesem Evrovizije je Raiven začela svoja evrovizijska gostovanja – pred njo so evrovizijski nastopi tudi v Atenah, Madridu, Barceloni, Londonu, Amsterdamu in Stockholmu.

Še pred odhodom na Evrovizijo, kjer bo tako kot Hrvaška nastopila v prvem polfinalu, bo simfonija Siren sicer svojo koncertno premiero doživela na velikem koncertu v Cankarjevem domu 21. aprila, kjer bo akademsko izobražena glasbenica praznovala 10. obletnico svoje kariere.