Preizkusila se je že na gledaliških deskah, prevzela več vlog v operah, nastopila je tudi na različnih glasbenih festivalih. Foto: Adrian Pregelj
Preizkusila se je že na gledaliških deskah, prevzela več vlog v operah, nastopila je tudi na različnih glasbenih festivalih. Foto: Adrian Pregelj

Težko pričakovana pesem Veronika, s katero bo Raiven maja zavzela evrovizijski oder, je končno bila “izpuščena” v svet. Čeprav se zdi, da je navdih za skladbo, s katero bo v švedskem mestu Malmö zastopala Slovenijo, prišel iz slovenske izpeljanke zgodbe o Romeu in Juliji, je dojemanje Veronike Deseniške akademsko izobražene glasbenice preseglo zgolj okvir nekakšne nesrečne ljubezni. “Bolj kot samo na odnos s Friderikom sem se želela osredotočiti na to, kako se ji je zgodila neka krivica. Mislim, da je to tudi edini način, da lahko Veroniko prestavim v leto 2024 ter jo lahko še več ljudi spozna in se z njo poistoveti,” je za MMC pojasnila 27-letnica in poudarila, da gre pri skladbi tudi za opolnomočenje.

Raiven bo na Evroviziji pela o Veroniki

Prav zato je bilo tudi pomembno, kako ubesedi zgodbo. “To je tako močna tema, da je bilo izziv najti besede, ki niso delovale, kot da odkrivamo toplo vodo, hkrati pa so dovolj razumljive, da bo sporočilo lahko dojela tudi širša javnost,” je povedala glasbenica.

"Življenje je polno nasprotij"

Prav za enega izmed ključnih verzov je moči združila z Bojanom Cvjetićaninom, pevcem zasedbe Joker Out, ki se je na Evroviziji preizkusila lani.

V to sliko je prišel pozneje, potem ko je bil narejen že kar konkreten demoposnetek,” je dejala harfistka in dodala, da sta se že dolgo pogovarjala o sodelovanju. “Ko mi je prvič zapel ‘Jaz sem, ti si, Veronika’, sem rekla, da je to preveč na prvo žogo. A potem sem ugotovila, da včasih potrebujemo tudi nekaj, kar je malo bolj neposredno,” je povedala avtorica pesmi, ki s pomočjo besedila načeloma želi ustvariti zgodbo in pričarati določeno ozračje.

Leta 2021 je slavila na Popevki. Foto: Tjaša Barbo
Leta 2021 je slavila na Popevki. Foto: Tjaša Barbo

Že od nekdaj jo pri tem privlačijo nasprotja, začelo se je že s prvo pesmijo na Emi Črno bel in od takrat “se jih nekako ne znebi”. “Mislim, da je življenje na splošno polno nekih nasprotij in da je cilj vsakega človeka, da bi med vsem tem našel neko mediano in se na koncu naučil, da življenje ni samo črno-belo, ampak da je predvsem sivo,” je za MMC dejala Raiven, ki meni, da ne glede na to, da potrebujemo skrajnosti, ves čas pravzaprav poskušamo živeti nekje v sredini.

“Kot da sem v svet izpustila tega svojega otroka, da je shodil"

Veronika je za slovensko evrovizijsko predstavnico arhetip, z njo sporoča, da smo vsi Veronika. “V vsakem izmed nas je neka tragičnost. Ne vem, ali bi temu rekla temnejša plat, ampak neka malo ranljivejša stran,” je delila izvajalka in poudarila, da je “Jaz sem, ti si ... Veronika,” nekakšna analogija za to, da je – tako kot pri Veroniki – v vsakem izmed nas neki del, ki je ranjen.

Kot je povedala za MMC, je bilo nastajanje pesmi sicer zelo dolgotrajen proces, ko pa jo je le dokončala, je čutila veliko olajšanje. “Kot da sem v svet izpustila tega svojega otroka, da je shodil. Vse, kar lahko naredim zdaj, je, da Veroniki dam res dobro vizualno podobo,” je zagotovila Raiven, ki daje sicer velik poudarek tudi na vizualni del svoje umetnosti.

"Vse nas je zelo zeblo, utrujeni smo bili. Snemanje je bilo dolgotrajno in zelo stresno"

Videoupodobitvi skladbe Veronika je bil namenjen velik premislek. “Zelo tesno sem bila vpletena v sam ustvarjalni proces, predvsem glede estetike videospota,” je dejala glasbenica in poudarila, da je pomembno vlogo v režiji poleg Tjaše Barbo prevzel tudi koreograf Lukas Zuschlag, ki bo sicer poskrbel tudi za nastop sam. V videospotu so sicer nastopili tudi člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana, ki se ji bodo pridružili na evrovizijskem odru. Po besedah Raiven je videospot “dobra podlaga za to, kar bo mogoče videti na Evroviziji”.

Raiven - Veronika

Želeli smo nekako predstaviti štiri elemente – zemljo, ogenj, vodo in zrak,” je še pojasnila vokalistka, ki pa je obenem razkrila, da se zelo boji globoke vode. “V vodi je ta neki občutek, da nimaš nadzora nad svojim telesom, kot ga imaš, ko stojiš na tleh. Mislim, da je to tisto, kar me zelo plaši pri vodi. Še najbolj se poistovetim z zemljo. Zelo sem prizemljen človek, rada sem dobesedno, fizično v stiku s tlemi,” je za MMC iskreno povedala ustvarjalka glasbe in priznala, da jo je med snemanjem prav mrzla voda malce iztirila.

Lani ji je Akademija za glasbo, kjer je magistrirala na smeri solopetje, podelila Prešernovo nagrado. Foto: David Lotrič Banović
Lani ji je Akademija za glasbo, kjer je magistrirala na smeri solopetje, podelila Prešernovo nagrado. Foto: David Lotrič Banović

Nisem mogla zares stati, temno je bilo. Vse nas je zelo zeblo, utrujeni smo bili. Snemanje je bilo dolgotrajno in zelo stresno,” je povzela izkušnjo, a zagotovila, da je bilo za končni rezultat vse vredno.

Za Raiven je bil pretekli mesec, odkar je bilo javno oznanjeno, da bo na Evroviziji zastopala Slovenijo, hektičen. Preden bo zavzela oder na Evroviziji, pa jo februarja čaka še izid kratkometražnega albuma Sirene, kmalu bo tudi praznovala 10-letnico glasbenega delovanja. Prav tako bo zavzela naslovno vlogo v operi Maria de Buenos Aires. Pred majskim podvigom pa se bo udeležila tudi evrovizijskih predzabav, tudi v Amsterdamu in Barceloni, česar se že zelo veseli.

Misija Malmö; predstavitev skladbe za Pesem Evrovizije