Kalush Orchestra. Foto: Reuters
Kalush Orchestra. Foto: Reuters
Sorodna novica Zmagala je solidarnost: Ukrajina na krilih podpore Evropejcev osvojila Evrovizijo

To kažejo fotografije ukrajinskih vojakov, kako spremljajo sinočnje tekmovanje v svojem oporišču, pa politični pozivi zmagovalcev na odru, nekaj, kar je sicer strogo prepovedano, pa izjava ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, kako je njegov cilj gostiti Evrovizijo 2023 v Mariupolju, in, ne nazadnje, kdaj smo že doživeli, da bi zmago neke države na glasbenem tekmovanju pozdravili v – Natu?

"Rad bi čestital Ukrajini za zmago na Evroviziji. In to ni nekaj, kar jemljem zlahka in kar rečem kar tako. Ker včeraj smo videli izjemno javno podporo po Evropi in Avstraliji pogumu Ukrajincev v boju proti Rusiji. Seveda pa je pesem prelepa," je povedal namestnik generalnega sekretarja Nata Mircea Geoana.

Geoana, ki danes v Berlinu namesto generalnega sekretarja Jensa Stoltenberga načeluje zasedanju zunanjih ministrov članic Nata, ki razpravljajo o vstopu Finske in Švedske v zavezništvo, je zmago Ukrajine na Evroviziji nemudoma povezal z ukrajinskim bojem proti Rusiji in solidarnosti zavezništva s Kijevom.

Veselje ukrajinskih vojakov ob zmagi Kalush Orchestra. Foto: Reuters
Veselje ukrajinskih vojakov ob zmagi Kalush Orchestra. Foto: Reuters

Zelenski: Naša glasba je osvojila Evropo

Medtem pa je v Kijevu Zelenski pozdravil zmago Kalush Orchestra v Torinu in dejal, da se bo njegova država potrudila po najboljših močeh, da bi tekmovanje za pesem Evrovizije prihodnje leto gostila v obleganem pristaniškem mestu Mariupolj.

“Svet je impresioniran nad našim pogumom, naša glasba je osvojila Evropo! Naslednje leto bo Ukrajina gostila Evrovizijo," je zapisal sinoči na družbenem omrežju Telegram.

“Storili bomo vse, da bi lahko gostili tekmovalce in goste Evrovizije v Mariupolju. Svobodnem, mirnem, obnovljenem! Prepričan sem, da ni daleč dan, ko bodo v bitki s sovražnikom zadonele naše zmagoslavne strune.”

EBU izjemoma dopustil politične izjave

Zmagovalci – Kalush Orchestra. Foto: Reuters
Zmagovalci – Kalush Orchestra. Foto: Reuters

Frontman Kalush Orchestra Oleh Psiuk je medtem izkoristil evrovizijski oder (lani si je finale Evrovizije ogledalo kar 180 milijonov ljudi) za poziv k osvoboditvi ukrajinskih borcev, še vedno ujetih v jeklarni Azovstal v Mariupolju. “Pomagajte Azovstalu, nemudoma,” je pozval Psiuk.

Sorodna novica Bataljon Azov: Od neonacistične milice do odreda ukrajinske vojske

Kalushu so se nemudoma zahvalili borci zloglasnega skrajno desnega bataljona Azov, ki se predstavlja z neonacistično simboliko, in ki vztraja v skupini zadnjih borcev v elektrarni.

"Hvala Kalush Orchestri za vašo podporo! Slava Ukrajini," so zapisali na Telegramu iz svojih predorov pod elektrarno. Prav Mariupolj sicer velja za bazni tabor Azova.

Zveza EBU, ki Evrovizijo organizira, je že sporočil, da ne bo uvedel sankcij proti zasedbi, ker je izkoristila oder za politično izjavo.

Italijanska policija preprečila proruske hekerske napade

Italijanska policija je sporočila, da je med torkovim polfinalom in sinočnjim finalom Evrovizije preprečila hekerski napad proruskih skupin. Kot so dejali, so med glasovanjem in nastopi odbili več kibernetskih napadov hekerskih skupin Killnet in Legion. Skupina Killnet je sicer 11. maja prevzela odgovornost za napad na spletne strani več italijanskih institucij, vključno s senatom in nacionalnim inštitutom za zdravje.

“Razumemo globoka čustva, ko gre za Ukrajino v tem trenutku, ter menimo, da so izjave Kalush Orchestra in drugih izvajalcev, ki so izražali podporo ukrajinskemu ljudstvu, bolj človekoljubne narave kot pa politične,” so pojasnili.

Ukrajinska pesem Stefania je vseskozi premočno vodila na stavnicah, kot odločilen pa se je izkazal glas občinstva, ki je Ukrajince, ki so bili po glasovanju žirij četrti, popeljala do zmage.

Kalush Orchestra je prejela kar 439 glasov občinstva, kar je največ v 66-letni zgodovini Evrovizije.

Posebna prepustnica za pot v Torino

Sorodna novica Kalush Orchestra: Tu smo, da bi dokazali, da ukrajinska glasba in kultura živita

V Ukrajini moški v starosti med 18. in 60. letom načeloma med vojno ne smejo zapuščati države, saj so godni za vpoklic v vojsko, a šestim članom Kalush Orchestre so oblasti odobrile posebno dovoljenje, da so lahko odpotovali v Italijo in v Torinu zastopali Ukrajino.

Le eden od matičnih članov zasedbe je ostal doma, da bi se boril, drugi se bodo vrnili v domovino jutri, ko jim bo začasna prepustnica potekla.

Preden je odpotoval v Torino, je Psiuk vodil prostovoljsko organizacijo, ki jo je postavil v prvih dneh vojne in ki prek družbenih omrežij pomaga iskati prevoz in streho nad glavo pomoči potrebnim.

“Težko je reči, kaj bom storil zdaj, ker je to prvič, da sem zmagal na Evroviziji. Kot vsak Ukrajinec pa sem pripravljen na boj – in to boj do konca," je povedal na tiskovni konferenci po zmagi.

Spremljanje Evrovizije v bunkerju. Foto: Reuters
Spremljanje Evrovizije v bunkerju. Foto: Reuters

Zmago spremljali tudi vojaki

Zmago Kalusha v Torinu je iz bunkerja severno od Kijeva spremljala tudi skupina vojakov, ki so prav tako izrazili upanje, da bo finale Evrovizije prihodnje leto v Mariupolju.

“Slavili smo zmago: danes na Evroviziji, ampak kmalu bomo slavili tudi v ukrajinsko-ruski vojni," je za Reuters povedala vojaška zdravnica Tetjana.

Sorodna novica Ukrajinski komentator je Evrovizijo komentiral kar v bunkerju
Foto: AP/Reuters
Foto: AP/Reuters

Skupina vojakov je finale spremljala pred TV-zaslonom, pri čemer so nekateri med nastopom Kalusha ritmično tapkali po kolenih, ko pa je bila zasedba razglašena za zmagovalko, je v bunkerju donelo od aplavza in vzklikov.

“Tudi mi bomo zmagali," je dejal vojak Vitalij. “Pokazali smo, da se ne znamo samo vojskovati, ampak znamo tudi zelo lepo peti. Naslednjo Evrovizijo bomo gostili v osvobojenem Mariupolju.”

Tekmovanje za pesem Evrovizije je sicer tudi ukrajinska televizija letos prenašala v posebnih razmerah in je zato komentator Timur Mirošničenko nastope komentiral iz bunkerja na nerazkriti lokaciji.

"Peti dan vojne so sestrelili naš TV-stolp v Kijevu. Da bi lahko še naprej oddajali, smo se morali preseliti pod zemljo," je povedal. "Prenašati Evrovizijo v Ukrajini je pomembno. In letos to nosi večji simbolni pomen kot kdaj koli prej."

Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania