Šov je med drugim med zvezde izstrelil švedski kvartet ABBA. Foto: Eurovision.tv
Šov je med drugim med zvezde izstrelil švedski kvartet ABBA. Foto: Eurovision.tv

Sestrski šov, imenovan The American Song Contest, bo na odru gostil izvajalce iz vseh 50 ameriških zveznih držav. Ameriška različica bo ohranila evropski format: na tekmovanju bo vsaka zvezna država sodelovala s samo eno pesmijo. Kvalifikacijski nastopi bodo vodili do polfinala in nato do finala. Sodelujejo lahko samostojni izvajalci, dueti ali skupine z do šestimi člani. Družba Propagate Content bo ustanovila akademijo ameriškega glasbenega tekmovanja, ki jo bodo sestavljali ameriški glasbeni profesionalci in predstavniki različnih žanrov. Ti bodo sestavljali strokovne žirije, ki bodo skupaj z regionalnimi gledalci izbirale najboljše iz vsake od zveznih držav.

Evrovizija nekoč in danes

Producent Christer Bjorkman, ki je leta 1992 na Evroviziji zastopal Švedsko, pozneje pa deloval v zakulisju tekmovanja kot producent in kreativni direktor, je za Variety povedal, da je Evrovizija projekt, o katerem je sanjal že od otroštva. "Da imam priložnost uporabiti vse, kar vem o formatu, in znova ustvariti vse od začetka ter to pripeljati pred novo občinstvo, je velika čast," je dodal.

"Čas je, da skozi sestrsko tekmovanje tudi Amerika okusi ta spektakel. Ljubezen do glasbe je univerzalna in navdušeni smo, da smo odkrili prave partnerje, v sodelovanju s katerimi bomo pesem Evrovizije ponesli tudi med ameriško občinstvo," je povedal izvršni producent pesmi Evrovizije Martin Österdahl.

Za glavnega producenta Bena Silvermana to ne bo prva oddaja, ki jo bo uvozil iz Evrope. Med drugim je v ZDA pripeljal britansko televizijsko serijo Pisarna, resničnostno oddajo Veliki brat in kviz Najšibkejši člen. A, kot pravi, je ameriškemu občinstvu najtežje predstaviti prav koncept Evrovizije. "Že 20 let si prizadevam za to," je dodal.

Silverman je poudaril še združevalno moč Evrovizije in dodal, da je zdaj še posebej primeren čas zanjo. "Ko so ZDA bolj razdrobljene kot kdaj koli prej in se spopadamo s toliko težavami, ki nas razdvajajo, je edino, kar nas resnično združuje, naša kultura. Evrovizija nas lahko združi s praznovanjem naše raznolikosti in z ljubeznijo do glasbe in pesmi." Strinja se tudi producent Anders Lenhoff, ki je dodal: "Videli smo države, ki so med seboj v vojni, a ko so na oder stopili tekmovalci, smo jih gledali, kako se objemajo ali skupaj jočejo."

Datum izbora v Združenih državah Amerike še ni znan, gotovo pa se bo zgodil po pesmi Evrovizije, ki bo maja 2021 v Rotterdamu.