Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni najpozneje do 17. maja. Foto: Janez Kočar
Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni najpozneje do 17. maja. Foto: Janez Kočar

Avditorij Portorož – Portorose, ki letos zaznamuje 50. leto delovanja, je uradno odprl javni razpis za udeležbo na 41. festivalu Melodije morja in sonca (MMS) 2022. Za prijave bo odprt do vključno 20. aprila do polnoči, te pa morajo biti z vsemi zahtevanimi prilogami naložene na spletnem obrazcu. Med drugim je potrebna oddaja tonskega zapisa, izvod besedila skladbe in fotografija ter predstavitev izvajalca. Avtorji lahko prijavijo največ dve avtorski deli (skladba, besedilo), pesem je lahko dolga največ tri minute in trideset sekund, mora pa biti v slovenskem oziroma italijanskem jeziku.

Na odru lahko nastopi največ pet izvajalcev, vsi nastopajoči, ki morajo do 8. julija dopolniti najmanj 17 let, pa bodo skladbo izvajali v živo ob spremljavi MMS benda. Na nacionalnem festivalu zabavne glasbe, ki z začetki sega v leto 1978, bo tako predstavljenih 12 skladb, od tega jih bo strokovna komisija z razpisa izbrala osem ali več, štiri ali manj vabljenih avtorjev ali izvajalcev pa bo določil Organizacijski odbor festivala. Prijavitelji bodo o odločitvi strokovne komisije za izbor obveščeni najpozneje do 17. maja, določitev vrstnega reda nastopa bo predvidoma 7. junija.

Kdo bo letos prejemnik velike nagrade MMS 2022, bo znano 9. julija, ko se bodo izbrani glasbeniki predstavili na odru Amfiteatra Avditorija Portorož – Portorose. "Želimo si, da bi slovenski glasbeniki prepoznali naš trud in festival MMS sprejeli kot eno redkih priložnosti, kjer je mogoč nastop pred občinstvom v živo, z bendom," so poudarili člani Organizacijskega odbora festivala MMS in upajoče dodali, da ga bi ustvarjalci sprejeli tudi kot izziv. "Če ne bomo sami negovali odnosa do slovenske glasbe, jezika in kulture, ne bo napredka," so še dejali.

Občinstvo bo končno v polnem številu

Sorodna novica Velika zmagovalka Melodij morja in sonca je Tatjana Mihelj s pesmijo Ples v dežju

Glasbenikom se bodo letos na največjem zabavnem glasbenem festivalu v polnem številu, brez omejitev znova pridružili tudi obiskovalci. V neposrednem televizijskem prenosu bodo prisotni še tisoči, ki bodo, tako kot občinstvo v Amfiteatru, sodelovali pri glasovanju za svojega favorita. Na lanskem, jubilejnem 40. festivalu MMS je tako strokovno žirijo kot tudi občinstvo s pesmijo Ples v dežju prepričala Tatjana Mihelj.

Do zdaj so ga za svojega vzele generacije glasbenih ustvarjalcev – tudi Elza Budau, Oto Pestner, Kingstoni, Tinkara Kovač in Alya, ki so ljubiteljem zabavne glasbe dali pesmi s poudarkom na soncu in morju. V spremljevalnem programu so sicer gostovali vrhunski tuji glasbeniki, med drugim tudi Gigi Sabani, Severina, Toše Proeski, Josipa Lisac in Toni Cetinski. Močan pečat so festivalu dali tudi voditelji, kot so bili Miša Molk, Benarda Žarn in Rebeka Dremelj, pa tudi Mario Galunič, Peter Poles, Boštjan Romih in Jernej Kuntner.