Josh Freese. Foto: AP
Josh Freese. Foto: AP

Skupina je novico sporočila v nedeljskem prenosu v živo, že prej pa je sporočila, da so se odločili, da bodo kljub smrti Hawkinsa še naprej snemali in koncertirali.

50-letni Freese je igral bobne za celo vrsto zvenečih glasbenih imen, vključno s skupinami Devo, Guns N' Roses, The Vandals in Stingom. Foo Fightersom se bo pridružil tudi na prihajajoči svetovni turneji.

Njihova prva skupna postaja bo v New Hamsphiru to sredo, turneja pa bo trajala do jeseni. Sredni koncert bo sploh prvi za Foo Fighterse po tragični smrti 50-letnega Hawkinsa, ustanovnega člana te zasedbe.

Izjema sta bila dva spominska koncerta septembra lani, na katerih so se fantom med drugim pridružili še Paul McCartney, Queen, Billie Eilish in Mark Ronson.

Freese je s Foo Fightersi igral že na obeh omenjenih koncertih, in to na Hawkinsove bobne.

"Vprašali so me, katere bobne bi rad uporabil," je zapisal takrat na Instagramu. "Brez oklevanja sem dejal, da se mi zdi, da morajo biti Taylorjevi bobni na odru in da hočem igrati na točno istih nastavitvah, kot jih je imel on."

Brez Taylorja drugačna skupina

Konec lanskega leta so Foo Fightersi zapisali: "Brez Taylorja ne bi nikdar postali skupina, kot smo danes. In brez Taylorja vemo, da bomo od zdaj dalje drugačna skupina."

Hawkins je umrl 25. marca pred koncertom Foo Fighters v Bogoti v Kolumbiji. Bobnar, ki je veljal za enega najboljših vseh časov, se je pred tem pritoževal nad bolečinami v prsih, kljub oživljanju pa je umrl.

Vzroka smrti nikdar niso sporočili, je pa toksikološko poročilo pokazalo, da je imel v času smrti v telesu deset substanc, vključno z opioidi, marihuano in antidepresivi.

Taylor Hawkins in Dave Grohl. Foto: AP
Taylor Hawkins in Dave Grohl. Foto: AP