Izšekani so navdušili Križanke. Foto: MMC RTV SLO
Izšekani so navdušili Križanke. Foto: MMC RTV SLO

Na prizorišču se je že osem ur pred začetkom v zraku čutilo nestrpno pričakovanje. Tehniki so napeljevali kable, mojstri na odru so uglaševali glasbila, zbirati se je začela zasedba spremljevalne zasedbe Smrdel Brothers Collective, ki so jih po petih mesecih priprav čakale še zadnje vaje pred velikim koncertom.

Idejni oče Izštekanih Jure Longyka. Foto: Alan Orlič Belšak
Idejni oče Izštekanih Jure Longyka. Foto: Alan Orlič Belšak

Vodja 17-članske zasedbe Peter Smrdel je za MMC pred nastopom povedal, da gre za njegov največji projekt doslej. "Zahtevno je predvsem zaradi koncentracije, ker bomo igrali 32 komadov. Fokusirani moramo biti na vsak aranžma in formo," je mladi basist povedal v pričakovanju maratonskega, skoraj triurnega koncerta.

Kmalu se je v Križankah pojavil tudi kurator Izštekanih Jure Longyka. Prvo oddajo v studio Radia Študent je vodil že pred 30 leti, od takrat pa so počasi, tudi s selitvijo na Val 202 leta 1998, Izštekani postajali ena izmed največjih institucij moderne slovenske glasbe.

"Ne, sploh nisem razmišljal o tem, oddajo ob izidu albuma Sokolov smo želeli samo popestriti z nastopom," je odgovoril na vprašanje, ali si je pred 30 leti predstavljal, da bodo Izštekani postali slovenska glasbena institucija.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

"Ne vem, kdaj točno sem postal služabnik te oddaje in je postala večja od mene in nastopajočih. V tem smislu so Izštekani institucija, ime, platforma in katalizator za spreminjanje glasbe," je med zvoki uglaševanja klavirja razvijal misel.

Leitmotiv Izštekanih je glasbenike predstaviti v novi, drugačni podobi, saj njihove skladbe dobijo čisto novo (izštekano) preobleko – izvedbo, aranžmaje (za ta koncert v izvedbi skladatelja Leona Firšta), morda tudi pomen. "Gre za razgaljanje same glasbe. Slačenje, pot k bistvu, k pesmi," je še povedal Longyka.

Poudaril je, da v Izštekanih "ni blefa in ponavljanja, saj je vse totalno v živo", in pronicljivo komentiral, da bodo "ob pohodu umetne inteligence in njenem napredku v kreativnih industrijah takšne stvari, kot so Izštekani, še toliko pomembnejše".

Napetost v pričakovanju koncerta je sredi popoldneva nekoliko razbremenila nevihta nad Ljubljano, ki pa je hkrati povzročila tudi nekaj skrbi, saj je novi strehi nad Križankami navkljub zalila del odra.

Vendar se je do večera vreme izboljšalo. Okoli osmih zvečer, uro pred začetkom koncerta, se je v Križankah že trlo ljudi. Kot običajno niso manjkali niti ljubitelji glasbe, ki prisegajo na zastonjkarsko avdioizkušnjo ob zunanjem zidu Plečnikove umetnine.

Udarni začetek s staro gostjo Siddharto

Vlado Kreslin in Tomi M. Foto: Alan Orlič Belšak
Vlado Kreslin in Tomi M. Foto: Alan Orlič Belšak

Težko pričakovani koncert se je začel udarno, saj je Tomi M s komadom Ring neusmiljeno začrtal smer večera. Veliki hit Siddharte s plošče RH- je dobro ogrel dobrih 3000 gostov, ki so se nagnetli po atriju nekdanjega samostana.

Siddharta je stari znanec Izštekanih, poleg treh samostojnih nastopov v oddaji so leta 2007 v studiih Radia Slovenija posneli tudi akustični album Izštekani.

Pevka skupine Fed Horses Urša Mihevc je s komadom Jaz in nebo ter oksimoronskim refrenom "tu stojim, da te najdem" razvnela romantične duše.

Pokloni slovenskim glasbenim legendam

Naslednja skladba je razkrila skrivno formulo večera – poklon velikanom slovenske glasbene scene, ki tokrat ne bodo stopili na oder. Njena izvedba legendarne skladbe Dež skupine Demolition Group & Helene Blagne je navdušila občinstvo.

"Planeti se vrtijo dosti počasneje od naju. Planeti že hitijo in nam je ravno pravi ritem 'zavajbu'," nas je Boris Kokalj iz skupine Kokosy zavrtel v smer evforičnega poletnega večera.

Jure Lesar. Foto: Alan Orlič Belšak
Jure Lesar. Foto: Alan Orlič Belšak

Sledil je nepričakovan poklon zasedbi Zmelkoow in njihovi baladi Sentiš navadni, ki je po skromnem mnenju avtorja teh vrstic najlepša ljubezenska pesem slovenskih izvajalcev.

Energijo je z udarnim Dej povej skupine Eskobars znova dvignil njen frontman Jure Lesar. Sledilo je eno prijetnejših presenečenj večera, ko je Lesar odpel pesem lani umrlega Marka Breclja. Stonesi spoznajo moje starše je del po mnenju številnih kritikov najboljše plošče v zgodovini Slovenije, Cocktail iz leta 1974.

Foto: Alan Orlič Belšak
Foto: Alan Orlič Belšak

Saša Vipotnik – AKA Neomi je nadaljevala z avtorsko epopejo mladosti Grow Old – "nimam energije, da popivam ves vikend" – ter nato nastop boleče prefinjeno uravnotežila s kultno slovensko popevko Daleč je za naju pomlad avtorja Adija Smolarja, ko smo se zavedeli kratkosti življenja in pokontemplirali neznosno lahkost bivanja.

Jardier so nas s pesmijo Sailor spomnili, da smo se na koncert vendarle prišli zabavat. Nadaljevali so s poklonom novomeškim legendam Dan D, vendar z enim njihovih manjkrat predvajanih Ne naredi mi tega.

Medgeneracijska sinergija

Urša Mihevc, pevka skupine Fed Horses. Foto: Alan Orlič Belšak
Urša Mihevc, pevka skupine Fed Horses. Foto: Alan Orlič Belšak

Slon in sadež, neutrudna prekaljena zabavljača, sta z nekaj humornimi stihi spomnila na 30 let Izštekanih, nato pa prešla v nepričakovano priredba Ota Pestnerja in pesmi 30 let. Nato sta se vrnila na njun album Sponzorska plata iz leta 2010 in odrapala komad Fotr, vključno z Nežo Mihelič - Ženo in verzi, ki ne sodijo v to reportažo.

Po Borisu Kokalju je bil Vazz drugi izvajalec večera, ki se je prvič znašel v Izštekanih. In znašel se je dobro, začel je s Pablom, ki mu je "vseeno za vse, sam ne za denar". Presenetil je z izvedbo Namesto koga roža cveti, pri kateri se je najmlajšemu nastopajočemu pridružil najstarejši, prekmurski poet Vlado Kreslin.

Kreslin je nato tudi zavzel oder in se najprej poklonil veteranom Mladi levi (1966–1975) s priredbo Mila mala, nato pa predstavil svoj novi komad Skače Marko.

Kot zanimivost lahko dodamo, da je Vlado Kreslin pri spremljevalnem bendu pridobil spoštovanje zaradi svoje nezahtevnosti. "Super je bilo delati z vsemi, ampak najlažje je bilo s Kreslinom. Prišel je na eno samo vajo, 'odbil' oba komada in odšel," je za MMC še pred koncertom povedal Peter Smrdel.

Vrnitev v preteklosti

Klemen Klemen. Foto: Alan Orlič Belšak
Klemen Klemen. Foto: Alan Orlič Belšak

Nadaljevala je bratsko-sestrska naveza zdaj tudi že veteranov slovenske glasbe. Severa in Gal Gjurin sta s svojim renomejem, akustično kitaro in skladbo Lahko noč, skrbi večeru vnesla nekaj dovršene umirjenosti, preden sta na navdušenje občinstva odigrala Tih deževen dan, prvo slovensko skladbo na Evroviziji, s katero je leta 1993 blestel Cole Moretti z 1xBand.

Štafetno palico je prevzel predstavnik mladega vala Gregor Strasberger, ki je najprej zapel veliko uspešnico synthpop skupine Videosex – Ti si moja roža in nadaljeval z "bendževsko" predelavo hita svojega benda MRFYTobogan.

Za vzorec panka

Boris Kokalj iz skupine Kokosy. Foto: Alan Orlič Belšak
Boris Kokalj iz skupine Kokosy. Foto: Alan Orlič Belšak

Starosta slovenskega rapa Klemen Klemen se je najprej poklonil drugemu starosti Magnificu in zarapal njegov stari hit Halo gospodična (ne, naslov ni: Magnifico je peder). "Oni tu špilajo, mi se samo menjujemo," je pohvalil tudi spremljevalno skupino, preden se je na oder vrnila Urša Mihevc in pomagala pri izvedbi "tiste energije" Ljubezni.

Žanrsko raznolikost večera je dodelal frontman legendarne pankovske skupine NietBorut Marolt. "Kam ste šli vsi prijatli, sam sem v tej mokri travi," je zapel 27 let starejši kot ob izidu kultnega albuma Lep dan za smrt. Njegov hommage je ostal v istem žanru, sledil je komad Pobegli vlak Zablujene generacije, na oder pa je priskočil tudi frontman Primož Alič.

Laibach kot presenečenje in katarza večera

Laibach. Foto: Alan Orlič Belšak
Laibach. Foto: Alan Orlič Belšak

Kratek premor je napovedoval vrhunec večera, ki ga še nismo slutili. Elektronski duo Silence je najprej zaigral svojo I'm A Memory, nato pa je pevec Primož Benko začel prepevati O, Triglav, moj dom, laibachovsko priredbo skladbe Gorenjskega okteta.

Ko se mu je na odru pridružil pevec skupine Laibach Milan Fras, je izbruhnilo huronsko navdušenje. Sredi pesmi sta se priključila še Tomi M in Severa Gjurin in občinstvo je doživelo tisto katarzo, zaradi pričakovanja katere so bile vstopnice razprodane že pred meseci.

Na odru je nato ostal sam Tomi M, ki je zapel priredbo pesmi Vukovi zvezd slovenskega mladega vala Koala Voice in se s tem "maščeval" za njihovo priredbo Siddhartine skladbe Ledena, ki je po priljubljenosti vsaj med mladimi premagala original.

Kot zadnji v rednem delu programa se je na odru pojavil Hamo, ki je najprej nagovoril Prvo vrsto, kjer "je več idej". Za zaključek junijskega večera se mu je na odru pridružil Tone Kregar, pevec štajerskih rokerjev Mi2, s katerim sta zapela Zbudi me za 1. maj.

Sokoli po 30 letih spet pri Longyki

Tone Kregar in Hamo. Foto: Alan Orlič Belšak
Tone Kregar in Hamo. Foto: Alan Orlič Belšak

Koncert ob 30. obletnici so zaključili prvi gosti Jureta Longyke, ki so leta 1993 zaigrali na akustične kitare v studiu Radia Študent. Sokoli so znova v akustični različici zabrenkali Sodn dan. Pero Lovšin je nato vstal, na oder se je vrnil bend in Križanke so se še zadnjič zatresle ob zvokih hita Moja mama je strela.

Ko je množica obiskovalcev počasi drla skozi ozke prehode Križank, se je zdelo, kot da se je koncert končal prehitro, četudi je trajal skoraj tri ure. Izštekani so občinstvu ponudili večer valovanja med evforijo in melanholijo, kakor sta pač velevala renome in žanrska usmeritev glasbenikov. Sinergijo večera so pa tako že pred koncertom določili Smrdel Brothers Collective in idejni oče Izštekanih Jure Longyka.

Na kakšno pot se podajajo Izštekani?

Foto: Alan Orlič Belšak
Foto: Alan Orlič Belšak

Med pogovorom nam je tudi zaupal, kako je potekala izbira pesmi iz zares obsežnega opusa številnih slovenskih izvajalcev. "Izbor pesmi poteka na več ravneh. Spremljevalni bend, izvajalec in uredništvo Vala 202. Tokrat smo pretresali program vsi skupaj in se podenj podpisujemo," je povedal.

Kam se bodo usmerili Izštekani po častitljivih 30 letih, v katerih so prečesali skoraj vso relevantno slovensko glasbeno sceno z izjemo Iztoka Mlakarja, s katerim se "lovijo že 25 let"? Longyka zatrjuje, da še ima elan, hkrati pa je namignil, da bi glasbena oddaja tudi po njegovi upokojitvi, ki se sicer ne bo zgodila že jutri, lahko živela naprej tudi brez njega.

Izštekanih 30, posnetek
Po Izštekanih 30