Dead Man's Bones v postavi Ryan Gosling-Zach Shields in otroci glasbenega konservatorija Silverlake v zloveščih opravah. Foto:
Dead Man's Bones v postavi Ryan Gosling-Zach Shields in otroci glasbenega konservatorija Silverlake v zloveščih opravah. Foto:
Gosling v svoji bolj 'poštirkani' verziji na rdeči preprogi z nekdanjim dekletom Rachel McAdams ... Foto: EPA
... in postavni Gosling zasebno.
Jared Leto je upal, da mu bo glasbeno slavo prinesel emo-rock 30 Seconds to Mars. Oboževalke, ki se Leta še vedno spominjajo kot lepega Jordana Catalana iz serije My So Called Life, na koncertih res vreščijo, a kritiki ostajajo mrtvo hladni. Foto: EPA

Če zadnje čase kaj brskate po glasbenih blogih, tračarskih spletnih straneh in Youtubu, ste morda že zasledili Dead Man's Bones, mlado skupino, ki zveni točno tako zlovešče, kot napoveduje ime. Gre za stranski projekt Ryana Goslinga, hollywoodskega zvezdnika, ki kljub videzu eye-candyja, seksi igralskemu dekletu, solzavemu hitu za najstnice in oznaki "najobetavnejšega zvezdnika pod 30" nikdar pravzaprav ni bil preveč hollywoodski.
Z rdeče preproge v južni LA
28-letni Kanadčan Gosling, ki je v šovbiznis tako kot Britney ali pa Justin Timberlake prišel prek Mickey Mouse Cluba, je kritikom padel v oči kot neonacist v drami The Believer (2001), širši javnosti pa kot sanjski Noah Calhoun v epski romanci Beležnica (2004), v kateri je spoznal Rachel McAdams, s katero sta zdaj par, zdaj spet ne.
Vmes je takrat 22-letni Ryan še očaral 20 let starejšo Sandro Bullock, s katero sta nekaj časa hodila, nato pa pred vreščavimi najstnicami pobegnil v zloglasni južni Los Angeles, kjer se druži z brezdomci, propagira mir v Darfurju, ignorira paparace in vrti glasbo v indieklubih. V indiedrami Half Nelson (2006) je bil tako prepričljiv kot s krekom zasvojeni učitelj, da je dobil svojo prvo oskarjevsko nominacijo - selektivna izbira težkih vlog napoveduje, da ne bo zadnja.


Duh iz/po preteklosti
A te dni je Gosling bolj kot s snemanjem zaposlen z Dead Man's Bones, skupino, ki jo je ustanovil s prijateljem Zachom Shieldsom - spoznala sta se, ker je Shields fant sestre Rachel McAdams, fanta pa je združila ljubezen do duhov, pošasti in zombijev. "Goth folk" opisujejo glasbeni poznavalci glasbo, katere delček lahko slišite na Youtubu in MySpaceu. Kritiki, ki komaj čakajo, da pokopljejo vse igralske izlete v glasbene vode, pa so tokrat - presenetljivo - polni hvale.
Pristni rock'n'roll, začinjen z indiejem
Dead Man's Bones zvenijo retro in sveže obenem - melodija je preprosta, rahlo strašljiva, kot nekaj, kar bi te preganjalo v nočnih morah - a na dober način. Drugi video, črno-beli Name in Stone, je posnet s kamero iz roke, v njem pa Ryan in Zach hodita po pokopališču s skupino otrok zbora losangeleškega konzervatorija za glasbo, ki duo dopolnjujeta kot zborček skozi celotni album. "Johnny Cash sreča Arcade Fire in doo-wop iz 50. let," zasledimo komentar na Youtubu. "Nick Cave s pridihom Briana Ferryja," komentira nekdo drug. Negativnih odzivov skoraj ni - kar je redkost.
Goslingov glas je čist in žameten, glasba iz nekega drugega obdobja, iskrena, nesproducirana in zagotovo daleč stran od mainstreama. Bodimo iskreni: Dead Man's Bones bi verjetno ostali na ravni dobrega ljubiteljskega garažnega benda, če ne bi bilo v njem Goslinga - CD, ki naj bi izšel septembra, je že zdaj zbudil veliko navdušenja, saj ima postavni igralec kar lepo četico oboževalcev. A morda je to eden redkih primerov, ko bo "šlepanje" na hollywoodsko ime dejansko obrodilo kaj dobrega.
Od Johnnyja do Costnerja
Nedvomno bo Ryan uspešnejši od svojega cehovskega kolega Joaquina Phoenixa, ki je v začetku leta igro baje zamenjal za rapersko kariero - in pri tem čez noč iz občudovanega nadarjenega igralca postal tarča posmeha in šala Youtuba.
Nekateri drugi so bili sicer uspešnejši, a nikakor ne nekaj, kar bi glasbeni kritiki jemali resno. Johnny Depp se je preizkušal v bendu P - in svoje sicer dobro pevsko znanje pozneje razkazoval še v muzikalu Sweeney Todd. Keanu Reeves je igral bas v Dogstaru. Russell Crowe je brundal v rockskupini 30 Odd Foot of Grunts. Jared Leto še vedno spravlja v ekstazo mladoletnice s svojim emo-rock poskusom 30 Seconds to Mars. Kevin Bacon s svojim bratom Michaelom po countryjevsko zavija v The Bacon Brothers. V bolj kavbojskih vodah sta tudi Kevin Costner s skupino Modern West in Billy Bob Thornton z The Boxmastersi. Scarlett Johansson je predelala pesmi Toma Waitsa, a ji niti raskav glas in seksapil nista pomagala prepričati kritikov. David Hasselhoff ali Da-Hoff pa je zvezda koncertnih odrov v Nemčiji.
Čas bo pokazal, če jih Gosling lahko preraste. Naslednji preizkus obstanka bo manjša koncertna turneja po ZDA.
V videih spodaj lahko poslušate tri pesmi Dead Man's Bones.
Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si