Prihodnje leto bodo nagrade podelili v kar 86 kategorijah. Foto: Reuters
Prihodnje leto bodo nagrade podelili v kar 86 kategorijah. Foto: Reuters

Akademija je sporočila, da bodo nominacije za grammyje, ki jih bodo podelili januarja prihodnje leto, izbrali na podlagi predlogov in glasov vseh 11.000 članov z volilno pravico, in ne več na podlagi predlogov, ki so jih do zdaj podajali odbori, sestavljeni iz od 15 do 30 "poznavalcev glasbene industrije", katerih imena so (bila) strogo varovana skrivnost.

Prestižne glasbene nagrade so se namreč lani znašle pod velikim plazom kritik, ko je akademija že pri nominacijah popolnoma spregledala kanadskega glasbenika The Weeknda, čigar album After Hours je bil eden najbolj prodajanih v lanskem letu, pa tudi eden bolje kritiško ocenjenih.

The Weeknd, Halsey in Zayn Malik med tistimi, ki so opozarjali na korupcijo znotraj akademije

The Weeknd je nato lani novembra na Twitterju opozoril na korupcijo znotraj akademije: "Grammyji ostajajo podkupljeni. Meni, mojim oboževalcem in (glasbeni, op. a.) industriji dolgujete transparentnost."

Že leto prej je nekdanja generalna direktorica glasbene akademije Deborah Dugan vložila pritožbo zaradi netransparentnih postopkov pri podeljevanju nagrad, a je njen nekdanji delodajalec očitke zavrnil, češ da so "napačni, zavajajoči in povsem neresnični". Duganova je v pritožbi med drugim navedla, da so člani odborov pri določanju nominacij favorizirali izvajalce, s katerim so tako ali drugače povezani. Duganovo so pozneje odpustili.

Opozorilom, da obstoječi sistem izbora največjih glasbenih dosežkov leta ni pregleden in da obstaja pri njem (najmanj) veliko tveganje za korupcijo, so se v zadnjih mesecih pridružili tudi nekateri drugi glasbeni izvajalci in njihovi oboževalci.

Popzvezdnica Halsey je tako podelitev letošnjih grammyjev spustila s pojasnilom, da je postopek podeljevanja nagrad "nepojasnjen" in da "upa na več preglednosti in reforme" pri postopkih. Marca, malo po letošnji podelitvi grammyjev, se je oglasil tudi nekdanji član zasedbe One Direction Zayn Malik in pozval k razpustitvi "tajnih odborov" in dodal: "Zagotoviti moramo, da bomo spoštovali in slaviti kreativno odličnost vseh."

Prihodnje leto bodo podelili grammyje v 86 kategorijah

Akademija je pritiskom popustila in v petek sporočila, da uvaja "občutne spremembe", s čimer želi zagotoviti, da bodo že letošnje nominacije izbirali po bolj preglednem sistemu. Obenem je v že zdaj kar dolg seznam kategorij dodala še dve: za najboljši svetovni glasbeni nastop in za najboljši latino urbani album. Skupno bodo tako januarja 2022 podelili kar 86 zlatih gramofonov.