John Prine je letos prejel grammyja za življenjsko delo. Foto: Reuters
John Prine je letos prejel grammyja za življenjsko delo. Foto: Reuters

Glasbenikova žena Fiona je 20. marca na Instagramu objavila, da je okužena s koronavorusom. V videu je razkrila, da so sicer testirali tudi njenega moža, da pa je bil njegov test "nedoločen". Le nekaj dni pozneje so na glasbenikovem uradnem profilu na Twitterju zapisali, da so ga sprejeli v bolnišnico. Fiona Prine je 3. aprila potrdila, da je njen mož že osmi dan priklopljen na respirator in da ima pljučnico. Zdaj pa je v imenu Prinove družine predstavnik za stike z javnostmi sporočil, da je Prine umrl.

Prine se je rodil 10. oktobra 1946 v Maywoodu v ameriški zvezni državi Illinois. V poznih 60. letih preteklega stoletja ga je odkril Kris Kristofferson. Leta 1971 je izdal svoj prvi album, ki je bil dobro sprejet pri kritikih, določale so ga družbenokritične in protestne pesmi. Leta 1981 je ustanovil lastno založbo Oh Boy Records v Nashvillu.

Prine se je v svojih pesmih posvečal tudi temam, kot so minule ljubezni, samota, odtujenost in obžalovanje. Nekdanji pinkfloydovec Roger Waters je leta 2008 o njem povedal: "Je izredno elokventen glasbenik in je v istem čolnu z Neilom (Youngom) in (Johnom) Lennonom." Letos je prejel tudi grammyja za življenjsko, pri čemer ga je Ameriška diskografska akademija označila kot "enega najvplivnejših tekstopiscev svoje generacije".

Leta 2019 je bil sprejet v dvorano slavnih tekstopiscev, leta 2016 ga je kot tekstopisca odlikoval PEN, s čimer se je pridružil glasbenikom, kot sta Chuck Berry in Leonard Cohen. Dobitnik dveh grammyjev za albuma ter grammyja za življenjsko delo je v petih desetletjih glasbene kariere izdal 19 studijskih albumov.

Prine je dvakrat prebolel raka. Leta 1998 je prestal operacijo grla in po letu dni se je vrnil na odre. Leta 2013 pa je prebolel raka na pljučih.

Ameriški kantavtor in Nobelov nagrajenec za literaturo Bob Dylan je Prina označil kot enega svojih najljubših tekstopiscev, iz njegovega obsežnega glasbenega opusa pa je kot svojo najljubšo pesem navedel Lake Marie. Leta 2009 je dejal: "Prinove pesmi so čisti proustovski eksistencializem."

Ob novici o smrti so se Prinu poklonili številni glasbeniki. Justin Vernon iz zasedbe Bon Iver ga je označil kot "svojo številko 1", Bruce Springsteen pa ga je označil kot "pravi nacionalni zaklad in tekstopisca stoletja".