Izjemna izvedba pesmi Oj, Triglav, moj dom je na odprtju nordijskega prvenstva požela največ navdušenja. Foto: BoBo
Izjemna izvedba pesmi Oj, Triglav, moj dom je na odprtju nordijskega prvenstva požela največ navdušenja. Foto: BoBo

V okviru kulturnega programa slovesnega odprtja 43. svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju, ki še do nedelje poteka v Planici, je, kot je znano, nastopilo okoli 130 glasbenikov in plesalcev, med njimi tudi najbolj znani slovenski glasbeni "izvozni artikli", kot so Ansambel Saša Avsenika, DJ Umek in seveda zasedba Laibach.

"Oj, Triglav, moj dom" v priredbi Laibacha z gosti

Prav njihova priredba skladbe Oj, Triglav, moj dom, pri kateri so sodelovali še Boris Benko iz dua Silence, pevka Severa Gjurin, frontman skupine Siddharta Tomi Meglič, citrarka Irena Anžič, tolkalka Petra Vidmar, člani Zbora Slovenske filharmonije in pihalno-trobilska sekcija Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, je požela največ navdušenja. Samo na našem spletnem portalu RTV 365 ima na primer posnetek skoraj 90.000 ogledov.

Nič nenavadnega torej ni, da je zasedba Laibach priredbo izdala tudi v videoobliki, ki se je vrtela v ozadju med samim nastopom 21. februarja in v kateri ima (pričakovano) osrednjo vlogo ravno najvišja slovenska gora.

Ponarodela pesem Oj, Triglav, moj dom sicer izvira s konca 19. stoletja, ko je besedilo zanjo (po zgledu nemške domoljubne pesmi O Schwarzwald, o Heimat) napisal radgonski duhovnik, pesnik in prevajalec Matija Zemljič leta 1894 in jo še isto leto pod psevdonimom Slavin objavil v mariborskem bogoslovnem glasilu Lipica, je leta 1993 v monografiji Cirila Ambroža z naslovom Prlekija razložil Slavko Klinar.

Leto pozneje – ob ponatisu v študentskem glasilu – je besedilo prišlo pod roke dovškemu župniku in znanemu skladatelju ter ljubitelju gora Jakobu Aljažu, ki jo je uglasbil in skupaj s prijatelji prvič izvedel 22. avgusta 1895 ob uradnem odprtju Aljaževega stolpa.

Laibach so se sicer v teh dneh znašli v središču mednarodne pozornosti tudi zaradi napovedanega in nato odpovedanega koncerta v Kijevu.