Paul McCartney je na bas kitaro Höfner igral v 60. letih minulega stoletja, na prvih posnetkih Beatlov v londonskem studiu Abbey Road, v klubu Cavern v Liverpoolu in v hamburškem klubu Top Ten.

McCartney je violinski bas Höfner 500/1 kupil za približno 30 funtov – danes približno 550 funtov – v Hamburgu leta 1961, med štirimesečnim nastopanjem skupine The Beatles v Top Ten Clubu.

Brez sledu je izginila skoraj osem let pozneje, januarja 1969, ko je skupina v središču Londona snemala album Get Back/Let It Be. Bas je danes vreden deset milijonov funtov (11,7 milijona evrov), poroča The Telegraph.

Iskanje vodi Nick Wass, napol upokojeni nekdanji vodja marketinga in razvijalec električnih kitar pri podjetju Höfner, ki je soustvarjal knjigo o violinskem basu Höfner 500/1.

Pri iskanju sta se mu pridružila glasbena novinarja in zakonca Scott in Naomi Jones. Scott Jones je v preteklosti preiskoval smrt kitarista skupine Rolling Stones Briana Jonesa, njegovo delo pa je pripeljalo do prve policijske preiskave smrti.

Bas, ki je poganjal Beatlomanijo

Ekipa je za namen iskanja vzpostavila spletno stran thelostbass.com, na kateri so zapisali, da gre za "najpomembnejšo bas kitaro v zgodovini", ki jo lahko slišimo v studijskih posnetkih sklad Love Me Do, She Loves You ter Twist and Shout. "Gre za bas kitaro, ki je poganjala Beatlomanijo in oblikovala zvok sodobnega sveta," so še zapisali.

Iskalci nameravajo izginulo bas kitaro vrniti Paulu McCartneyju. "Vem, ker sem se o tem pogovarjal z njim, da bi bil Paul navdušen, če bi se ta bas kitara lahko vrnila k njemu," je povedal Nick Wass. Iskalna ekipa sicer opozarja, da so se v povezavi s kitaro "v preteklih letih pojavile številne teorije in lažna opažanja".

"Ta Höfnerjev violinski bas sem kupil za 30 funtov. Ker sem bil levičar, se mi je zdel manj 'trapast', saj je bil simetričen. Ko sem ga kupil, sem se zaljubil vanj," je o basu po poročanju Guardiana povedal danes 81-letni McCartney.

Iskanja, ne preiskava

Trojica poziva k novim namigom o tem, kje se bas kitara nahaja, in poudarja, da je njena naloga "iskanje in ne preiskava" ter da bodo vse informacije obravnavali zaupno.

Obsežne iskalne akcije za izgubljenimi instrumenti so v preteklosti že obrodile sadove. Kitara Gibson J-160E Johna Lennona, ob kateri je napisal pesem I Want To Hold Your Hand, je izginila med božičnim koncertom skupine The Beatles leta 1963. Pol stoletja zatem se je ponovno pojavila, pozneje so jo na dražbi prodali za 2,4 milijona dolarjev.