Olivia Rodrigo je uspela predvsem s pesmijo drivers license. Foto: EPA
Olivia Rodrigo je uspela predvsem s pesmijo drivers license. Foto: EPA

Največje nagrade, za katere glasujejo oboževalci, bodo v losangeleškem Microsoft Theatru podeljene 21. novembra. Letošnje ameriške glasbene nagrade so z največ nominacijami počastile Olivio Rodrigo – 18-letnica je kandidatka za kar sedem nagrad. Med drugim ji bodo za naziv novinca ali novinke leta konkurenco predstavljali 24kGoldn, Giveon, Masked Wolf in The Kid LAROI, nominirana pa je tudi v kategoriji za najljubšo popizvajalko leta, kjer pa se bo pomerila z Ariano Grande, Doja Cat, Duo Lipo in Taylor Swift. Ta je z 32 zmagami lastnica največ nazivov pri omenjenih nagradah.

V moški konkurenci so kandidati za najljubšega popizvajalca Drake, Ed Sheeran, Justin Bieber, Lil Nas X in The Weeknd, ki Rodrigo tesno sledi s šestimi nominacijami, med drugim pa je nominiran tudi za najljubšega R&B-izvajalca. V tej kategoriji so se mu pridružili tudi Chris Brown, Giveon, Tank in Usher. V ženski konkurenci R&B-ja se bodo soočile Doja Cat, H.E.R., Jazmine Sullivan, Jhené Aiko in SZA.

The Weeknd si je znova prislužil tudi nominacijo v kategoriji za izvajalca ali izvajalko leta, na seznam so se znova uvrstili tudi Drake, Ariana Grande in Taylor Swift, ki pa je z osmo nominacijo v tej kategoriji izboljšala lastni rekord. Novinci med kandidati za ta naslov sta Rodrigo in skupina BTS, ki pa je tako postala prvi korejski izvajalec, ki mu je to uspelo. Južnokorejski septet je sicer nominiran še za najljubši popdvojec ali skupino, kjer se bo pomeril tudi s skupinama Maroon 5 in Silk Sonic, s pesmijo Butter pa si je sedem članov prislužilo tudi mesto v kategoriji za najljubšo poppesem, poroča Billboard.

Poleg Doja Cat in Giveona je pet nominacij prejel tudi Bad Bunny

Nominacije temeljijo na količini pretakanja, prodaji in radijskem predvajanju. Med 32 kategorijami bodo nagrade podelili tudi predstavnikom kantrija in latinskoameriške glasbe – pri splošnem številu nominacij med latinskimi izvajalci izstopa predvsem Bad Bunny, ki si jih je prislužil kar pet. Ta se bo med drugim sicer z J Balvinom, Malumo, Ozuno in Rauwom Alejandrom pomeril za naziv najljubšega latinskega izvajalca, za najljubšo latinsko izvajalko pa so nominirane Becky G, Kali Uchis, KAROL G, Natti Natasha in ROSALÍA.

Za najljubšega hiphop izvajalca kandidirajo Drake, Lil Baby, Moneybagg, Yo Polo G in Pop Smoke, za najljubšo izvajalko pa Cardi B, Coi Leray, Erica Banks, Megan Thee Stallion in Saweetie. V kategoriji, posvečeni rockovskim izvajalcem, so nominirani AJR, All Time Low, Foo Fighters, Glass Animals in Machine Gun Kelly, David Guetta, ILLENIUM, Marshmello, Regard in Tiësto pa se bodo pomerili v kategoriji za najljubšega dance oziroma elektronskega izvajalca.

Letos so organizatorji ukinili nekatere kategorije, med drugim tudi za najljubšo filmsko glasbo in najljubšega družbenega izvajalca ali izvajalko, a so dodali tri nove kategorije – najljubši gospel izvajalec, najljubši latinski dvojec ali skupina in najljubša trendovska pesem (Favorite trending song). V tej so si nominacijo prislužili tudi Megan Thee Stallion s pesmijo Body in evrovizijski zmagovalci Måneskin s pesmijo Beggin'.