Zadnjih 15 let oboževalci od članov niso dobili svežega materiala. Foto: EPA
Zadnjih 15 let oboževalci od članov niso dobili svežega materiala. Foto: EPA

Metalska glasbena skupina je izdala pesmi Protect The Land in Genocidal Humanoidz. Obe pesmi naj bi govorili o "grozljivi in resni vojni, ki je bila zagrešena nad kulturno domovino Arcah in Armenijo", je dejala skupina in dodala, da so ponosni, da te pesmi lahko delijo z oboževalci in upajo, da bodo v poslušanju uživali. Glasbeni videoposnetek za pesem Protect The Land vključuje tudi vojne posnetke iz gorskokarabaške republike in protestov v obrambo Armenije.

Hkrati so svoje poslušalce spodbudili, naj se pozanimajo o izvoru pesmi, v upanju, da jih bo izobraževanje o konfliktu na področju samooklicane gorskokarabaške republike, ki leži na jugu Kavkaza in jo sestavlja večinsko armensko prebivalstvo, navdihnilo, da bodo spregovorili o kršenju človekovih pravic na omenjenem območju.

Mednarodno je namreč Republika Arcah priznana kot del Azerbajdžana. Že od razpada Sovjetske zveze, ko je gorskokarabaška republika od njega razglasila samostojnost in želela postati del Armenije, pa je to območje postalo kraj napetosti, ki naj bi se končala s premirjem leta 1994. V zadnjih mesecih pa se je na meji med Armenijo in Azerbajdžanom znova zanetil konflikt, za katerega državi krivita druga drugo.

Člani so armenskega rodu

"Zdaj je čas, da to naredimo. Mi štirje bi namreč v zedinjenem glasu radi povedali nekaj zelo pomembnega," so obrazložili nenaden izid dveh pesmi, ki naj bi ljudi ozaveščali o obstoječi težavi. "Agresija in nepravičnost, ki jih nad Armenci v Arcahu in Armeniji izvajata Azerbajdžan in Turčija, sta kršenje človekovih pravic in vojni zločin. Vsi v skupini se zavedamo, da gre za eksistencialno bitko naših ljudi, zato je to za nas izjemno osebno," je povedal Tankian, pevec skupine, in poudaril, da sta potrebna sankcioniranje Turčije in Azerbajdžana ter podpora Armeniji.

Ker so člani Serj Tankian, Daron Malakian, Shavo Odadjian in John Dolmayan armenskega rodu, bodo izkupiček darovali ameriški dobrodelni organizaciji Armenia Fund, ki je ključna pri zagotavljanju življenjskih potrebščin tistim, ki jih v Arcahu in Armeniji nujno potrebujejo. K donacijam so pozvali tudi svoje poslušalce.

Armenska politika in kultura sta že dolgo vir navdiha za glasbeno skupino. "Morda smo edina rockovska skupina, ki ima za sovražnike vlade, edina skupina, ki je v vojni," je dejal Malakian in pojasnil, da naj bi pesmi spodbudile Armence po vsem svetu.

Od leta 2005 le na turnejah

Prvi album je skupina izdala leta 1998, njihova uspešnica pa je bil predvsem album Toxicity iz leta 2001. Čeprav že od leta 2005, ko so izdali kar dva albuma naenkrat, niso izdali novih skladb, so turneje nadaljevali. Leta 2015 so pred več kot deset tisoč ljudmi nastopili tudi v Armeniji, kamor so se letošnjega maja želeli vrniti, a jim je pandemija covida-19 to onemogočila. Koncert so prestavili na leto 2021.