Najvišjeuvrščena skladba na letošnji lestvici Zavoda IPF je postala Naj sije v očeh zasedbe Muff. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Najvišjeuvrščena skladba na letošnji lestvici Zavoda IPF je postala Naj sije v očeh zasedbe Muff. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Tabu
Tabu je na lestvici ostal s skladbo Poljubljena. Hkrati pa se mu je pridružila priredba Romanje, ki so jo posneli z Andrejem Šifrerjem. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Gotye in Kimbra
Na prvo mesto lestvice se je uvrstila skladba Somebody That I Used to Know. Foto: Reuters
Člani Zavoda IPF – glasbeni izvajalci in proizvajalci fonogramov – lahko sicer kadar koli sproti na spletni strani preverijo, kako in kje se predvajajo njihove skladbe, kar je izjemen unikum v spremljanju uporabe intelektualne lastnine v širšem prostoru. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Najvišje uvrščena slovenska skladba je pristala na sedmem mestu - Naj sije v očeh zasedbe Muff. Med stoterico največkrat predvajanih je bilo 38 slovenskih skladb, kar je šest več kot v letu 2011, razmerje med slovensko in tujo glasbo pa ostaja 60 proti 40 odstotkov. V raziskavo je bilo zajetih 51 radijskih postaj in analiziranih 193.722 izvedb.

Celotno lestvico najdete na tej povezavi.

Na samem vrhu lestvice se je tako znašla skladba, ki je februarja prejela grammyja za najboljši posnetek leta in poskrbela, da sta Gotye in Kimbra odnesla domov še grammyja za najboljšo popizvedbo v duetu (Gotye pa še za najboljši alternativni album). Na drugo mesto se je uvrstila skladba Drive By zasedbe Train, na tretje pa Stronger Kelly Clarkson.

V letu 2012 se je v dnevnem programu Vala 202 zavrtelo 16.355 različnih skladb, največkrat med domačimi:
1. Romanje (Tabu in Andrej Šifrer),
2. Metulji (Pliš),
3. Knjiga obrazov (Gal Gjurin),
med tujimi pa;
1. We take care of Our Own (Bruce Springsteen),
2. Drive by (Train),
3. Pumped up Kicks (Foster The People).

Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je že tretje leto predstavila rezultate lestvice največkrat predvajanih skladb na radijskih postajah. A tokrat so oštevilčili le prvo deseterico. "Podatki predvajanosti skladb so poslovni podatki, zato smo bili letos primorani v to, da smo ostalo lestvico naredili po abecednem redu, ker to zahteva varstvo podatkov. Čeprav smo v preteklih letih objavljali celotni vrstni red," je za MMC pojasnil direktor Zavoda IPF Gregor Štibernik.

Najvišjeuvrščena slovenska skladba na 7. mestu
Med 10 največkrat predvajanimi skladbami je samo ena slovenska, kar je glede na leto 2011 precejšnja sprememba.

"Čeprav letos nimamo slovenske skladbe na prvem mestu, se mi zdi, da je zelo pomemben trend, da že tretje leto zaporedoma raste delež slovenskih skladb med prvih sto. Zdaj imamo že slabih 40 odstotkov med prvih sto, kar je izjemen uspeh. Jaz sem tega podatka veliko bolj vesel, kot da bi recimo imeli slovensko skladbo na prvem mestu, potem pa med prvih sto samo še pet slovenskih," je bil vesel Štibernik in dodal, da je prav to pokazatelj stabilnosti predvajanja slovenske glasbe na radijskih postajah.

Se je pa povečal delež izvajalcev narodno-zabavne oz. zabavne glasbe med prvo stoterico. Tam lahko najdemo skladbo Ti moja rožica dobitnikov gonga popularnosti in viktorja za leto 2012 v kategoriji glasbenih izvajalcev - Modrijanov. Prav tako pa se je na lestvici znašla tudi priredba Ona sanja Pariz, ki sta jo posnela Domen Kumer in Dejan Vunjak ter skladba Čas bi zavrtel nazaj ansambla Toneta Rusa.

"Mogoče sem jaz pričakoval kakšnega Slovenca več med prvih deset. Zame je bilo večje presenečenje ansambel Toneta Rusa. Modrijane smo pričakovali. Tudi Vunjaka. Se pa iz te lestvice kaže tudi zanimivost, da imamo železni repertoar slovenskih skladb. Imamo skladbe, mimo katerih se zdi, da uredniki ne morejo brez," je komentiral Štibernik.

April in Tangels z največ skladbami med stoterico
Med stoterico se je uvrstila tudi lanska predstavnica na Evroviziji Eva Boto s skladbo Verjamem in njena "tekmica" v oddaji Misija Evrovizija Nika Zorjan s pesmijo Čas za nas.
Slovenske "barve" na lestvici poleg omenjenih zastopajo še Moja pesem (Alya), Ladadidej, I'd Like To (My FB Song) in Ujeta na netu (April), Slab spomin (Big Foot Mama), Hvala za vijolice (Bilbi), Čas (Dan D), Zadnji poljub (Nude), Z Goričkega v Piran (Vlado Kreslin), Bicikl (Leteči potepuhi), Zavrtela sva svet (Nejc Lombardo), Sam en majhen poljub (Peter Lovšin), Poišči me srečno (Demetra Malalan), To leto bo moje (Jan Plestenjak in Eva Boto feat. Max), Tiste lepe dni (Neisha), Zadnji poljub (Nude), Ona sanja o Ljubljani (Jan Plestenjak), Metulji (Pliš), Romanje (sodelovanje Tabujev in Andreja Šifrerja), Kaj in kam ter Ti si poletje (Tangels), To je moj dan (Kataya - Tangels) ter Dan brez tebe in Živeti spet (Victory).

Je pa med stoterico mogoče najti največkrat predvajano skladbo leta 2011 (TabuPoljubljena) in najvišjeuvrščeno slovensko izvajalko iz leta 2010 Nino Pušlar (Pozdrav z ljubeznijo in Tik tak tok).

Lestvica postaja vedno pomembnejša
Lestvica največkrat predvajanih skladb Zavoda IPF na radijskih postajah nastaja na podlagi mesečne evidence uporabe glasbe na radijskih postajah. "Letos smo v raziskavo vključili 51 radijskih postaj in analizirali 193.722 izvedb, s čimer smo ponovno vzpostavili kredibilen in objektiven okvir za analizo glasbenih trendov. Zaradi nadgradenj našega sistema smo lahko podatke analizirali mesec dni prej kot lani in tako še povečali ažurnost naše raziskave," je v izjavi za javnost poudaril direktor Zavoda IPF.

Prvo deseterico najdete v tabeli spodaj. S klikom na naslov pesmi jim lahko tudi prisluhnete.

MestoIzvedbaIzvajalec
1.Somebody That I Used to KnowGotye and Kimbra
2.Drive ByTrain
3.Stronger (What doesn't Kill You)Kelly Clarkson
4.Ai Se Eu Te PegoMichel Teló
5.We Are YoungFun ft.
Janelle Monáe
6.Call Me MaybeCarly Rae Jepsen
7.Naj sije v očehMuff
8.EuphoriaLoreen
9.Count on MeBruno Mars
10.Someone Like YouAdele