Robert Plant in Jimmy Page, sinonima za Led Zeppelin. Foto: Reuters
Robert Plant in Jimmy Page, sinonima za Led Zeppelin. Foto: Reuters

Zasedba oz. njena predstavnika, pevec Robert Plant in kitarist Jimmy Page, sta sodni epilog dočakala v ponedeljek, ko je ameriško vrhovno sodišče odločilo, da primera ne bo sprejelo v obravnavo, s čimer je obveljala marca letos izdana sodba ameriškega prizivnega sodišča, ki je takrat dokončno sklenilo, da skladba iz leta 1971 ni plagiat.

Sodni postopek je pred šestimi leti sprožil upravitelj zapuščine leta 1997 umrlega Randyja Wolfa, sicer člana ameriške zasedbe Spirit, ki je izvajala skladbo Taurus. V bistvu je tožba predstavljala vrhunec dolgoletnih namigovanj, da sta si Plant in Page "izposodila" sloviti kitarski rif, potem ko sta ga slišala med turnejo po ZDA leta 1968, ko so Zeppelini nastopali kot predskupina za Spirit, in ga uporabila v svoji poznejši uspešnici.

A Plant je leta 2016 med sojenjem pod prisego očitke ostro zavrnil in zatrdil, da je skladbo Taurus slišal šele, ko je izvedel za tožbo. Porota je takrat odločila, da si skladbi nista toliko podobni, da bi lahko govorili o plagiatorstvu ali kraji, a tožeča stran je bila odločena uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva.

Kljub vsemu je glasbena skupnost primer z našpičenimi ušesi spremljala vse od začetka, saj bi morebitna sodba v prid Randyju Wolfu oz. njegovim dedičem na široko odprla vrata številnim podobnim tožbam v prihodnosti. Le težko bi namreč našli skladbo, ki nima vsaj majhne podobnosti s katero drugo.