V kategoriji za najboljše izvajalce na splošno se bodo pomerili Drake, Juice WRLD, Pop Smoke, Taylor Swift in The Weeknd. Slednji si je, predvsem s pesmijo Blinding Lights, prislužil kar 16 nominacij, s tem pa prevladuje med preostalimi nominiranci.

Sledi mu DaBaby, ki si je v devetih kategorijah prislužil kar 11 nominacij. V kategoriji za najbolj pretočno pesem (Top Streaming Song) sta za pesem ROCKSTAR nominirana z Roddyjem Ricchem, v isti kategoriji pa je za pesem WHATS POPPIN nominiran z Jackom Harlowom, Toryjem Lanezem in Lilom Waynom. Enako velja za kategorijo, v kateri bo na podlagi glasovanja oboževalcev podeljena nagrada za najboljše sodelovanje (Top Collaboration).

10 nominacij si je prislužil že pokojni Pop Smoke. Za najboljšega moškega izvajalca sicer tekmujejo Drake, Juice WRLD, Lil Baby, Pop Smoke in The Weeknd.

Glasbenice prevladujejo v dveh kategorijah

Z največ nominacijami se med ženskami z devetimi lahko pohvali Gabby Barrett, kantri pevka, ki se bo v kategoriji za najboljšega novega izvajalca (Top New Artist) pomerila z izvajalci, kot so Doja Cat, Jack Harlow, Pop Smoke in Rod Wave. Po sedem nominacij so dobili Bad Bunny, Chris Brown, Drake, pokojni Juice WRLD in Megan Thee Stallion.

Doja Cat si je prislužila pet nominacij, eno manj pa so dobile Cardi B, Carrie Underwood, Dua Lipa, Jhené Aiko, Lady Gaga in Taylor Swift. V kategoriji za najboljšo izvajalko so nominirane Billie Eilish, Ariana Grande, Dua Lipa, Megan thee Stallion in Taylor Swift.

Ženske prevladujejo v dveh kategorijah: najboljši album R & B (Top R&B Album), za katerega so nominirane Jhené Aiko, Doja Cat in Kehlani, ter v kategoriji za najboljši gospel album (Top Gospel Album) z nominirankami Koryn Hawthorne, Tasho Cobbs Leonard in Kierro Sheard. Kanye West pa bo morda že drugo leto zapored osvojil nagrado za najboljšega gospel izvajalca (Top Gospel Artist).

Med latinoizvajalci prevladuje Bad Bunny, ki je tudi največkrat nominiran latinoglasbenik. V kategoriji za najboljši latinoalbum (Top Latin Album) je nominiran kar trikrat: za albume El Último Tour del Mundo, Las que no iban a salir in YHLQMDLG.

Leta 2017 je skupina BTS prvič osvojila nagrado za najboljšega izvajalca po izboru oboževalcev. Foto: EPA
Leta 2017 je skupina BTS prvič osvojila nagrado za najboljšega izvajalca po izboru oboževalcev. Foto: EPA

BTS za petami Bieberju, nominirani so tudi AC/DC

K-pop senzacija BTS je bila deležna kar štirih nominacij, med drugim so bili člani znova nominirani v kategoriji najboljši izvajalec po izboru oboževalcev (Top Social Artist), v kateri zmagujejo že od leta 2017. Tako se borijo, da bi že peto leto zapored v tej kategoriji zmagali. Če jim bo to uspelo, se bodo izenačili z dosežkom Justina Bieberja, ki je v kategoriji prevladoval med letoma 2011 in 2016.

Člani BTS se bodo pomerili tudi z AJR, Dan + Shay, Maroon 5 in AC/DC v kategoriji, ki bo podelila nagrado najboljšemu duetu ali skupini (Top Duo/Group).

Rokerska skupina je nominirana tudi v kategoriji za najboljšega rockizvajalca (Top Rock Artist), v kategoriji za najboljši rockalbum (Top Rock Album) pa se bodo pomerili z Bruceom Springsteenom in Miley Cyrus. To je zanjo edina nominacija na letošnjih nagradah.

Skupno je bilo nominiranih 113 izvajalcev, končne zmagovalce pa bodo na prireditvi naznanili 23. maja. Do zdaj pri številu osvojenih glasbenih nagrad Billboard kraljuje Drake s 27 zmagami, štiri manj je prejela Taylor Swift, ki je bila od leta 2011, ko se je po štirih letih premora podelitev ponovno odvila, največkrat nominirana v kategoriji Top Artist. Sledi ji Justin Bieber z 20 zmagami, letos je prejel pet nominacij.