Bil je saksofonist, flavtist in igralec tolkal. Foto: EPA
Bil je saksofonist, flavtist in igralec tolkal. Foto: EPA

Vsestranski glasbenik Dennis Thomas, čigar vzdevek je bil Dee Tee, naj bi v New Jerseyju umrl v spanju. Soustanovitelj ameriške funkovske skupine Kool & The Gang, ki je z glasbenimi prijatelji nazadnje nastopil 4. julija v Los Angelesu, je bil star 70 let, skupina pa se je "ključnemu članu ekipe" poklonila na družbenih omrežjih.

Skupina Kool & The Gang je osvojila tudi nagrado za življenjsko delo soul train. Foto: AP
Skupina Kool & The Gang je osvojila tudi nagrado za življenjsko delo soul train. Foto: AP

"Radi smo ga imeli zaradi njegovih trendovskih oblek in klobukov ter njegovega sproščenega nastopa," so zapisali sotrpini Dee Teeja, ki je skrbel za garderobo skupine, in poudarili, da je imel kljub odprtosti rad zasebnost. Za saksofonistom, flavtistom in igralcem tolkal žalujejo tudi žena Phynjuar Saunders Thomas, hči Tuesday, sinova David in Devin ter številni vnuki.

Poleg dveh grammyjev je s skupino osvojil tudi nagrado za življenjsko delo soul train

Dennis Thomas se je rodil 9. februarja 1951 v Orlandu na Floridi. Leta 1964 je v New Jerseyju skupaj s svojimi prijatelji Georgeem Brownom, Robertom "Spikom" Mickensom, Charlesom Smithom, Rickyjem Westfieldom ter bratoma Robertom "Koolom" in Ronaldom Bellom, ki je umrl lani, ustanovil skupino, ki so jo takrat imenovali Jazziacs. Pet let pozneje so se preimenovali v Kool & The Gang, njihova glasba je pospremila tudi številne filme.

Bil je sproščena oseba s smislom za oblačenje. Foto: AP
Bil je sproščena oseba s smislom za oblačenje. Foto: AP

V filmu Rocky so uporabili pesem Summer Madness, režiser Quentin Tarantino pa je pesem Jungle Boogie izbral za svoj film Šund (Pulp Fiction). Sodelovali so tudi v filmu Vročica sobotne noči (Saturday Night Fever), za to so si prislužili enega izmed dveh grammyjev. Legendarna funkovska zasedba je sicer v dobrih 50 letih delovanja izdala več kot 20 albumov, počastili so jih tudi z nagrado za življenjsko delo soul train. S svojimi hiti, kot so Celebration, Get Down On It in Ladies' Night, so še vedno redno na repertoarju marsikaterih DJ-jev, dele njihovih pesmi pa v okviru vzorčenja za svojo podlago pogosto uporabljajo tudi raperji.