Ronald
Ronald "Khalis" Bell (1951–2020). Foto: AP

V Youngstownu v Ohiu rojeni Ronald "Khalis" Bell je skupino ustanovil leta 1964 z leto dni starejšim bratom Robertom "Koolom" Bellom ter prijatelji iz soseke Dennisom "D. T." Thomasom, Robertom "Spikom" Mickensom, Charlesom Smithom, Georgeem Brownom in Rickyjem Westom. Sprva so se oklicali za Jazziacs, pod imenom Kool & the Gang pa so delovali od leta 1969.

Glasbeni samouk prepoznavnega zvoka
Ronald Bell je kot glasbeni samouk ustvaril svoj lastni prepoznavni zvok z uporabo rogovskih linij, basa in sintetizatorja, piše portal NME. V vlogi producenta in pevca je veljal za gonilno silo zasedbe ter je soavtor večine njihove zapuščine, vključno z uspešnicami Celebration, Cherish in Open Sesame.

Glasba Kool & the Gang je večkrat pristala v filmih, pesem Summer Madness je, denimo, mogoče slišati v filmih Rocky in Baby Boy ter tudi v oglasu za športne copate Nike z LeBronom Jamesom iz leta 2006. Pesem Jungle Boogie pa je Quentin Tarantino uporabil v Šundu. Leta 1978 so osvojili grammyja s svojim prispevkom k filmski glasbi za Vročico sobotne noči z Johnom Travolto v glavni vlogi. Mednarodni uspeh pa jim je leta 1979 prinesla pesem Ladies Night.

Leta 2014 so jih nagradili z nagrado BET Soul Train za življenjske dosežke, štiri leta pozneje so jih sprejeli še v dvorano slavnih tekstopiscev, piše Associated Press. Njihove pesmi so ene izmed najbolj semplanih vseh časov, sempl roga iz pesmi Jungle Boogie je mogoče slišati v več kot sto pesmih drugih izvajalcev.

Usoden vpliv Johna Coltrana
Bell je leta 1974 v intervjuju za Black Music spregovoril o glasbenih vplivih: "Moj največji vpliv je bil John Coltrane. Kar zadeva saksofon, je bil kot bog, bil je kot gospodar, in to me je privedlo sem, kjer sem. Tip glasbe, ki jo je igral, in naslovi pesmi, vse to je bilo zares pomenljivo in prav to me je privedlo sem. Ko sem enkrat razumel, kaj je A Love Supreme, prav to je bil ta klic."

Robert in Ronald Bell v letu 2009. Foto: AP
Robert in Ronald Bell v letu 2009. Foto: AP

Ronald "Khalis" Bell je kot producent sodeloval tudi pri vzpostavitvi nekaterih svežih imen, tako je leta 1994 produciral prvo ploščo zasedbe The Fugees, ki se je takrat imenovala še Tranzlator Crew. Poleg nekaterih sodelovanj je imel tudi lasten projekt Kool Baby Brotha Band, v zadnjem času pa je načrtoval serijo kratkih animiranih epizod Kool TV o skupnem otroštvu članov Kool & the Gang in njihovi karieri.

Glasbenikova publicistka Sujata Murthy je sporočila, da je umrl v sredo na svojem domu na Deviških otokih Združenih držav. Ob njem je bila žena, vzrok smrti ni znan. Bell je za sabo pustil tudi deset otrok, pokopan bo v družinskem krogu, še piše AP.