Gibonni  je bil maja nagrajen tudi s petimi hrvaškimi glasbenimi nagradami, imenovanimi porin. Foto: MMC RTV SLO
Gibonni je bil maja nagrajen tudi s petimi hrvaškimi glasbenimi nagradami, imenovanimi porin. Foto: MMC RTV SLO

Ugledni ameriški časopis Los Angeles Times je zapisal: "V času, ko je svet postal globalna vas, glasbeniki še naprej ostajajo tako zemljepisno kot kulturološko omejeni. A naš planet je velik, zato smo od glasbenih kritikov želeli slišati, kaj vse mi v Ameriki po krivem izpuščamo z naših radijskih postaj in seznamov predvajanja. Zato smo prosili 15 kritikov z vsega sveta, da izberejo po enega njim bližnjega avtorja, za katerega so prepričani, da bi si zaslužil preboj čez planke, na svetovno prizorišče. Ni presenetljivo, da smo na tak način dobili odlično mešanico medcelinskih zvokov," so zapisali.

Tako so sestavili seznam 15 glasbenikov, ki večinoma ne pojejo v angleškem jeziku, o njih ne pišejo največji svetovni mediji, a bi si zaradi svoje kakovostne glasbe zaslužili nastopanje na največjih odrih, bogastvo in pozornost medijev.

Koliko imen poznate?
Poleg hrvaškega kantavtorja spisek nepoznanih in po krivici spregledanih glasbenikov sestavljajo še: Junior Boys (Kanada), Thais Gulin (Brazilija), Sons and Daughters (Velika Britanija), Nolwenn Leroy (Francija), Kim Petras (Nemčija), Vinicio Capossela (Italija), Skero (Avstrija), The MOOoD (Romunija), Just a Band (Kenija), Juliana Down (Združeni arabski emirati), Jamie Hutchings (Avstralija), Eason Chan (Kitajska), Scratch 22 (Nova Zelandija) in LLW (Indonezija).

Gibonni - Oprosti

Junior Boys - In The Morning

Thais Gulin - Paixão, Passione

Sons & Daughters - Gilt Complex

Nolwenn Leroy - La Jument de Michao

Kim Petras - Die For You

Vinicio Capossela - Che coss'è l'amor

Skero feat. Joyce Muniz - Kabinenparty

The MOOoD - Back In The Shop

Just a Band - Ha-He

Juliana Down - Let Me Be Your Pain

Jamie Hutchings - New Vagabond

Eason Chan

Scratch 22 - Distance From View

LLW - Secret