Foto: Reuters
Foto: Reuters

Veljal je za enega najboljših bobnarjev na svetu, ki je s svojo divjo energijo in izvirnostjo navdihoval generacije bobnarjev, novico o smrti 80-letnega glasbenika je prek družbenih omrežij sporočila njegova družina.

"Z žalostjo sporočamo, da je Ginger spokojno umrl danes zjutraj v bolnišnici," se glasi sporočilo, ki ga je na Twitterju in Facebooku objavila njegova družina. Ob tem so se zahvalili "vsem za prijazne besede v preteklih tednih".

Bakerja so konec septembra v kritičnem stanju prepeljali v bolnišnico, poročajo tuje tiskovne agencije.

Razpadli že po dveh letih, toda ...
Ginger Baker je veljal za enega najboljših bobnarjev na svetu. S svojo energijo, izvirnostjo in ritmi, pomešanimi z afriškimi in džezovskimi vplivi, je postal zgled mnogim.

Baker je skupaj s pevcem in kitaristom Ericom Claptonom in basistom Jackom Bruceom leta 1966 ustanovil trio The Cream, ki je do razpada skupine le dve leti pozneje nanizal uspešnice, kot so Sunshine Of Your Love, I Feel Free, White Room in Crossroads.

V svojih zlatih časih so Cream v pičlih dveh letih prodali 35 milijonov albumov, podelili pa so jim tudi prvi platinasti album v zgodovini (za dvojni album Wheels of Fire).

Skupina se je razšla nenapovedano in še pred koncem svojega komercialnega uspeha; kot razlog največkrat navajajo nesoglasja med Bruceom in Bakerjem.

Po razpadu skupine je Baker s Claptonom in Stevom Winwoodom ustanovil Blind Faith, ki pa je bil kratkega veka, nato pa džezovsko-rockovsko skupino Ginger Baker's Air Force. Sodeloval je tudi z afriškim zvezdnikom Felo Kutijem, v katerem je našel sorodno glasbeno dušo.

Legendarni trio Cream se je po 40-letnem premoru prvič spet zbral leta 2005. Foto: EPA
Legendarni trio Cream se je po 40-letnem premoru prvič spet zbral leta 2005. Foto: EPA

Težave z mamili in alkoholom
Rojen kot Peter Edward Baker 19. avgusta 1939 v Londonu, si je zaradi rdečih las prislužil vzdevek Ginger. Kot najstnik je želel postati profesionalni kolesar, a je zaradi nesreče pristal pri igranju bobnov. Pod svoje okrilje ga je vzel vplivni britanski džezovski bobnar Phil Seamen, s pomočjo katerega se je razvil v profesionalnega glasbenika.

V življenju se je spopadal z zasvojenostjo od alkohola in drog, in kot je razkril v enem od intervjujev, se mu je šele leta 1981 uspelo rešiti odvisnosti od heroina.

Baker je bil poročen štirikrat in je imel tri otroke, med njimi tudi sina Kofija Bakerja, ki prav tako igra bobne. Kofi se je v pogovoru za revijo The Rolling Stones nerad spominjal ur vadbe z očetom, ki je bil znan po svojem divjem značaju. "Če nisem takoj naredil kaj prav, me je nadrl, me ozmerjal in mi eno primazal."

Bakerjevo življenje je prikazano tudi v dokumentarnem filmu z naslovom Beware of Mr. Baker (Pazi se g. Bakerja).