Blu.Sine bodo nastopili v razširejni zasedbi. Foto: Val 202/Blu.Sine.
Blu.Sine bodo nastopili v razširejni zasedbi. Foto: Val 202/Blu.Sine.

Blu.Sine je svojo z elektroniko, vzorčenjem in dokumentarnimi izseki prežeto muziko izvedel le z akustičnimi sredstvi – v razširjeni osemčlanski zasedbi, z godali, pihali, trobili, klavirjem, harmoniko, pojočo žago in številnimi drobnimi zvočili. To izštekano čudo ste si lahko ogledali tudi v neposrednem spletnem videoprenosu. Za nameček so tokratni Izštekani odprli tudi praznični rojstnodnevni teden Vala 202, ki bo posejan z živimi glasbenimi nastopi.

Na Ljubljančane Blu.Sine je Val 202 opozoril že leta 2012, ko je v zbirko Imamo dobro glasbo uvrstil skladbo Milonga. Uredniki smo z zadovoljstvom ugotavljali, da smo končno dobili domač, pravoveren, a vendar zelo izviren trip hop – v slovenščini. Bend, ki deluje že krepko desetletje, je leta 2014 objavil prvenec Can You Hear in Color, lani jeseni pa odlični drugi album 10. Po njem ni bilo več ovir za povabilo v Izštekane, ki ga malokateri izvajalec vzame tako resno kot Blu.Sine.

Ideja Blu.Sine je delati žanr malo po svoje, tako kot se nam zdi prav,” pripoveduje pevka Urška.Izštekanih smo se lotili radikalno. Odstranili smo vso elektroniko. Na kup smo zvlekli vse instrumente, ki smo jih kdaj igrali, pa že dolgo ne. In poustvarili smo svoj zvok na čisto nov način.”

Kljub temu smo se skušali držali izvirnih aranžmajev. Veliko smo eksperimentirali z dodatnimi zvoki, odmevi, akustičnimi efekti, brenčanji, različnimi tehnikami igranja … Mnogo majhnih napravic in dodatnih glasbil bo. Nobenih vzorcev, pač pa veliko elementov, ki so odgovor na to, kar drugače počnemo. Tako ohranjamo kompleksnost, ki jo gojimo, obenem pa ne povozimo filozofske čistosti Izštekanih,” dodaja kitarist Žiga. Uau, filozofska čistost Izštekanih?! Le kaj za vraga bi to bilo? “Biti neodvisen od elektrike. Igrati pri sveči,” pribija klaviaturist Žiga.

Generator

6. julija 2020 bo v Izštekanih zabrnel Generator. Odlična novomeško-mednarodna, številčna, generacijsko pestra, večžanrska glasbena združba. Pred letom in pol so izdali prvenec Open Eyes. Konec letošnjega aprila je vzšlo njihovo novo Sonce, ena največkrat predvajanih skladb na Valu 202 ta čas. 20. junija bodo nastopili na 61. Jazz festivalu Ljubljana in zatem v Izštekanih. Kako? Generično gotovo ne. “Ura glasbe na malo drugačen način. Imamo nekaj neposnetega materiala, ki ga bomo z veseljem vključili, pardon, izštekali,” so zapisali. Nadvse obetavno.

Izštekani Blu.Sine - spot