"Omejitveni ukrepi za kampe so nesorazmerni," je poudaril direktor kampa Šobec Uroš Ambrožič. Kot je pojasnil, lahko tudi v kampih, tako kot v hotelih, odprejo oziroma oddajo le 30 enot, kar v kampih pomeni 30 parcel. Konkretno za Šobec to pomeni, da lahko posluje le s petimi odstotki svojih kapacitet. Na drugi strani pa lahko denimo hotel s 30 sobami deluje s polno zasedenostjo.

Obstoječa omejitev se jim v kampih ne zdi smiselna že zaradi same narave kampiranja. "Gostje pridejo v kamp s svojim šotorom, prikolico ali avtodomom in so v svojem mehurčku ter se niti ne srečujejo z drugimi. Glede na to, da se kampiranje dogaja v naravi na zraku, se mi zdi, da je ukrep popolnoma nesorazmeren oziroma po vsej verjetnosti ni nihče niti razmislil o tem in nas je postavil v isti koš kot hotelirje," je povedal Ambrožič: "Želimo si, da bi odločevalci razmislili o smiselnosti takšnih ukrepov v kampih, kjer je situacija bistveno drugačna kot v hotelih."

Podobno je povedal Boštjan Mencinger, predsednik Turističnega društva Bohinj, ki upravlja kamp Danica v Bohinjski Bistrici: "Apeliramo na odločevalce, da se za kampe določi neki nov ukrep, mogoče na velikost ali kapaciteto samega kampa oziroma na sorazmeren delež, ki je lahko odprt."

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Kamp je nastanitev, kjer vsa dejavnost poteka na prostem. Med gosti ni neposrednih stikov. V našem kampu je tudi možnost najema zasebnih kopalnic. Spoštujemo vse ukrepe za zajezitev epidemije in ne vidim razloga, da bi lahko imeli odprtih le 30 enot," je dejal tudi Jan Židanik iz River Campinga Bled.

Vsi trije omenjeni kampi so svoja vrata odprli med prvomajskimi počitnicami, takoj ko je bilo to dovoljeno, saj so ponovnega zagona veseli. Zaradi slabega vremena sicer veliko gostov ni bilo, zato jim omejitev na 30 enot ni povzročala večjih preglavic. Drugače pa bo v nadaljevanju, saj prihaja lepše in toplejše vreme, tudi interes ljudi za kampiranje narašča, čeprav gre zaradi negotovosti večinoma za povpraševanja oziroma za rezervacije z možnostjo odpovedi, so povedali sogovorniki.

Prvi gostje v kampih so bili zlasti pavšalisti. "Ti so bili že nestrpni in so z veseljem prišli. Glede na to, kakšna je lakota po dopustovanju, pa verjamem, da bo po izboljšanju vremena prišel velik skok v povpraševanju, potem bo omejitev na 30 enot problematična," je dejal Mencinger. V kampih tako še naprej pozivajo odločevalce, naj jim prisluhnejo in kampe obravnavajo posebej.

Sorodna novica "Radi bi videli, kako bi vladni odločevalci na terasi zajtrkovali pri 5-10 stopinjah"

Goste sicer za zdaj od počitnikovanja odvrača tudi to, da se morajo v kateri koli nastanitvi na recepciji izkazati z enim od pogojev za bivanje, torej z negativnim izvidom testa na covid-19, potrdilom o prebolelosti ali pa potrdilom o cepljenju. Ob takšnih omejitvah so odzivi gostov različni, je povedal Ambrožič. "Nekateri pač razumejo, da odloki, ki jih je treba spoštovati, niso nastali na mizah ponudnikov, nekateri pa svojo jezo zlijejo na nas," je navedel in poudaril: "Po svojih najboljših močeh se trudimo, da po eni strani zadostimo vsem ukrepom oziroma odlokom in da po drugi strani vseeno gostom pričaramo neko primerno storitev in počitniško vzdušje, ki ga iščejo."