Mlada ekipa Pekarne Ana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Mlada ekipa Pekarne Ana. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Do poldneva so ostale na policah samo še drobtine.

Pekarna Ana je močno vezana na zgodbo Hiše Franko in na do pred kratkim enega ključnih členov kobariške restavracije – Natašo Đurić.

"Natašin kruh" je igral tako veliko vlogo, da je imel v Hiši Franko čisto svoj hod, postrežen s spenjenim maslom, zdaj z dodatkom drobnjaka, zdaj cvetnega prahu.

Kruha v Hiši Franko ne bo več. Ker tudi Nataše Đurić v Hiši Franko ni več.

A z zaprtjem enega poglavja se je odprlo drugo, tokrat ga Ana Roš piše v Ljubljani, kjer je danes v središču, na Slovenski ulici, uradno odprla Pekarno Ano, kjer glavni vlogi igrata omenjena Đurić in Anže Kranjec.

Mladi dvojec pooseblja simbiozo znanj – ona je največji specialist za kruh z drožmi pri nas, on je produkt francoske šole Ecole Bellouet Conseil, strokovnjak za laminacijo, ki ga potrebuje vsaka pekarna, ki meri s svojimi izdelki malce višje.

Kardamomove rolice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kardamomove rolice. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Klasični francoski rogljički, kardamomove rolice s suhimi slivami, namočenimi v rumu z limonino glazuro, cimetove rolice z marelicami, klinčki, orehi in kostanjevim medom, "krafin" z nadevom za jabolčni zavitek, "krafin" s kremo bučnih semen …

Ljubljana korak bližje svetu

Raven teh izdelkov krepko presega aktualno ponudbo v Ljubljani in jo približuje tisti v Parizu ali Københavnu, pri čemer uporabljajo kakovostne sestavine skoraj izključno slovenskega porekla pretežno malih pridelovalcev.

Čeprav se seznam izdelkov – na začetku so štartali s 25 – bere sila modno in svetovljansko, pa je bila Roš odločna, da vsem doda če že ne izrazit pečat Hiše Franko, pa zagotovo slovenski – pistacije so zamenjale bučnice, sladkorni premaz medeni, tu so skuta s tolminskega konca, piranska sol, bučno in oljčno olje, ajda in domače marmelade ter sokovi za polnilo.

V Pekarni Ana se sicer izrecno izogibajo slaščičarski liniji in poudarjajo, da so pekarna (na voljo je tudi kava), zato boste zaman iskali torte ali kaj podobnega, so pa zato tu magdalence z rjavim maslom in polnilom limetine maslene kreme, najrazličnejši krafini (gre za hibrid med francoskim rogljičkom in mafinom) in limonino pecivo z makom.

Recepture se še sproti razvijajo, ideje so nastajale in izdelki izpopolnjevali tudi še prav zadnje dni pred odprtjem.

Anže in Nataša. Foto: Pekarna Ana
Anže in Nataša. Foto: Pekarna Ana

V kraljestvu droži

Zadnja testiranja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zadnja testiranja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Zagotovo je zvezda Pekarne Ane Natašin kruh, produkt izjemnega znanja, izkušenj zadnjih štirih let v Hiši Franko in perfekcionizma pekovke, ki je med drugim razvila klasične francoske bagete, rženi kruh s semeni, orehov kruh, hlebec s timijanom in konfitiranim česnom in focaccio, za take, ki imajo namesto sladkih peciv raje slana, pa so absolutno obvezne rolice s pikantno klobasico in slovenskim kimčijem ljubljanske naveze Kis in kvas.

"Po toliko in toliko letih v Hiši Franko, če znaš brati ljudi, ugotoviš, da se nekaterim njihov čas v Kobaridu preprosto izteka. Takšna je bila zgodba z Natašo. Vedela sem, da Nataša prav dolgo ne bo več zdržala v okviru Hiše Franko, sem pa bila tudi prepričana, da Natašinega časa še ni konec," nam razlaga Roš.

"Kruha v Hiši Franko ne bo več. Namesto njega strežemo krompir, kuhan v avgustovskem senu. Kruha ne bo, ker pač nihče ni Nataša Đurić. Ampak ko imaš genialne ljudi, narediš vse, da jih ne izgubiš. In tako je nastala Pekarna Ana," pripoveduje nosilka dveh Michelinovih zvezdic.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Košček Kobarida v prestolnici

Na mestu je vprašanje, zakaj torej "Pekarna Ana". Zakaj ne "Pekarna Nataša"? Roš, ki se iz kuharske mojstrice čedalje bolj pospešeno razvija v domačo (in globalno) znamko, tu ne slepomiši z lažno skromnostjo.

"Ker je pekarna moja finančna naložba, pa tudi Nataša je na neki način moj produkt, produkt Hiše Franko – prišla je povsem kot novinka, odšla kot profesionalka," je povedala pred odprtjem, ob tem pa poudarila, da je eden od ciljev Pekarne Ana tudi dati prostor mladim, da pokažejo, kar znajo.

Naveza na Hišo Franko je sicer dobro vidna tudi prek interjerja – že ob vstopu vas pozdravi strop, posut s cvetličnim motivom Mateje Benedetti, motiv, skozi katerega se Ana rada definira in je nekakšen podaljšek novih ekoloških uniform ekipe v Kobaridu, pod katere se je podpisala ta tudi v tujini priznana oblikovalka.

Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Šele uvertura v novo zgodbo

Pekarna Ana je sicer šele začetek nove zgodbe, ki jo piše Ana Roš, ki je na nedavni podelitvi Best Chef Awards zasedla deveto mesto najboljših kuharskih mojstrov sveta. Če bo koncept uspešen, je ideja, da se ga izvozi še v nekatera mesta v soseščini, kot sta Zagreb in Trst.

Projekt bo dopolnjeval Bistro Ana, ki se odpira enkrat do konca leta in v katerem bo kuhinjo v njenih začetkih vodil kolumbijski chef Leonardo Fonseca, ki je do zdaj zadnja štiri leta vodil kuhinjo Hiše Franko.

Ko bo bistro enkrat odprt, bodo v pekarni v navezi z njim prodajali tudi malce bolj ustvarjalne sendviče, kot je tak s pastramijem, denimo.

Pekarna bo odprta šest dni na teden (razen nedelj) do prodaje zalog.