Viskije v grobem ločimo na enosladne (single malt) in mešane (blend). Foto: MMC RTV SLO
Viskije v grobem ločimo na enosladne (single malt) in mešane (blend). Foto: MMC RTV SLO
Destilarna Strathisla je najstarejša na Škotskem. Foto: Chivas
Mojster mešalec Colin Scott. Foto: Chivas
Klasična kombinacija viskija s pašteto iz gosjih jeter in figovo marmelado. Foto: MMC RTV SLO
Četverica na poskušnji. Foto: MMC RTV SLO

Med tistimi, ki so zaslužni za njegov vzpon, sta tudi brata James in John Chivas iz Aberdeena na Škotskem. Svoj imperij sta začela sprva graditi kot lastnika trgovine z luksuznimi dobrinami (kava, karibski rum, eksotične začimbe ...), s katero sta leta 1843 postala celo uradna dobavitelja britanske kraljice Viktorije.

A ko sta opazila, da je med njunimi premožnimi strankami vse več povpraševanja po elegantnejših viskijih, sta začela mešati viskije, s čimer sta ustvarila svojo mešanico (blend), ki sta jo prodajala pod znamko Chivas Brothers.

Na začetku 20. stoletja se je znamka, ki je prerasla v veliko destilarno, odločila, da za izvoz v ZDA, kjer je cvetoče gospodarstvo zbudilo zanimanje po luksuznih dobrinah, zmeša svojo najstarejšo mešanico do takrat in nastal je prefinjeni Chivas Regal.

25 let star Chivas Regal, prvi luksuzni škotski viski (scotch), je na trg prišel leta 1909 in nemudoma postal vodilna znamka viskijev v ZDA vse do prohibicije, po drugi svetovni vojni pa statusni simbol, neločljivo povezan s Hollywoodom in visoko družbo novega sveta.

Sinatrov viski
Chivas Regal je bil tisti viski, ki sta ga je vedno zahtevala Frank Sinatra in njegova družba "Rat Pack" (čeprav so bili tudi veliki ljubitelji jacka), Hunterju S. Thompsonu je dajal navdih za pisanje "gonzo" fantazij, o njem je prepeval Tom Waits v "Downtown", o njem se je debatiralo v seriji Mad Men (kakopak), z njim sta nazdravila Alan Shore (James Spader) in Denny Crane (William Shatner) v seriji Boston Legal.

Danes Chivas Regal še vedno zaseda posebno mesto med viskiji - ne nazadnje je najbolj prodajani scotch (v kategoriji nad 12 let) v Evropi in Aziji. Osnova za vse njegove mešanice je klasični enosladni (single malt) viski iz Speysida, Strathisla, sicer najstarejše neprekinjeno delujoče destilarne viskija na Škotskem (1786), znane po tipičnem viskiju "Speyside", skratka, viskiju z lahkimi in cvetličnimi aromami po karameli, citrusih in eksotičnem sadju.

Za konsistenco in kakovost tistih višjih Chivasovih linij je najbolj zaslužna ikona med mojstri mešalci (master blender), Colin Scott, ki je podjetju zvest že več kot 30 let in ki osebno nadzira vsako mešanico. Scott stoji tudi za Chivasom Regal Extra, prvo novo linijo v skoraj desetih letih, katere osnova so nekateri najredkejši sladni (malt) viskiji, ki zorijo v sodih za šeri in se odlikujejo po bogatih okusih.

Okušajo se sadne note hruške, toffeeja, ingverja, melone, vanilje, karamele in cimeta z dolgim pookusom, razlaga Majda Debevec, največja strokovnjakinja za žgane pijače pri nas.

Kako spojiti žgane pijače s hrano?
Debevčeva je konec tedna tudi vodila degustacijo novih vzorcev v kombinaciji z izvrstnimi krožniki nove štajerske kulinarike Boruta Jovana, chefa restavracije Galerija okusov v Petrovčah.

Pozdravu iz kuhinje v obliki ocvrte tlačenke z majonezo bučnega olja je sledil lososov karpačo na olivnem kruhu z majonezo kopra (Chivas 12 y. o.), Chivas Estra je spremljal pašteto gosjih jeter s figovo marmelado, lešniki in čokolado, Chivas 18 y. o. pa Borutovo variacijo na pečenko štefani z jajčno kremo, peno krompirja in oljem luštreka ter še en krožnik, puranjo rulado s tartufi in peteršiljem.

Piko na i degustaciji je postavil ponos hiše Pernod Ricard, Chivas 25 y. o., ki se je izvrstno ujel s telečjim hrbtom s priželjcem, regratovim kipnikom in čemaževo peno.

Dnevi, ko so kuharski mojstri hrano spajali izključno z vinom, so za nami.