Ferran Adrià velja za enega največjih kuharskih mojstrov vseh časov. Foto: Reuters
Ferran Adrià velja za enega največjih kuharskih mojstrov vseh časov. Foto: Reuters

A "elBulli1846", ki se odpira februarja leta 2020, ne bo stregel hrane, ampak bo deloval kot laboratorij in muzej kulinaričnih inovacij.

Restavracija, znana po svojem avantgardnem pristopu do gastronomije, s temelji v molekularni kuhinji, je bila ustanovljena leta 1964 in je delovala vse do leta 2011, v tem času pa je imela tri Michelinove zvezdice in je kar rekordnih petkrat osvojila naziv najboljše restavracije sveta na referenčnem seznamu 50 Best Restaurants.

Potem ko je danes 56-letni Adrià elBulli zaprl na vrhuncu svojih moči, je ustanovil fundacijo elBulli, da bi z njo nadaljeval etos, filozofijo in duh kulinaričnih inovacij, da bi še naprej promoviral ustvarjalnost ter navdihoval mlade kuharje, da bi preizkušali meje mogočega.

"Misija elBulli1846 je ustvarjati kakovostno znanje restavracijske gastronomije in vse, povezano z njo," je povedal katalonski kuharski mojster na kongresu Madrid Fusion, ki se je končal prejšnji teden.

Številka "1846" v imenu je poklon Augustu Escoffierju, ki je bil rojen leta 1846 in velja za pionirja visoke kulinarike.

Zaprtje zaradi finančnih izgub

Kljub slovesu najboljše restavracije na svetu, pa je elBulli ustvarjal velike izgube, Adrià pa se je odločil preusmeriti svojo pozornost na to, kako bi ohranil svojo kulinarično dediščino, hkrati pa lastno filozofijo in tehnike razširil med novo generacijo kuharjev.

Del te dediščine je tudi eBulli1846, ker se bo odprl na izvirni lokaciji elBullija blizu mesta Roses v Kataloniji ter bo služil kot fizični opomnik veličine elBullija, hkrati pa ohranjal tisti duh inovacij, po katerem je restavracija slovela.