47-letni Katalonec Ferran Adria pogosto predava odličnim kuharjem, ki pa njemu vseeno ne sežejo do kolen. Foto: EPA
47-letni Katalonec Ferran Adria pogosto predava odličnim kuharjem, ki pa njemu vseeno ne sežejo do kolen. Foto: EPA
El Bulli
Adria je presenečal z vedno novimi in novimi kulinaričnimi mojstrovinami.
El Bulli
Restavracija leži v kraju Roses na Costa Bravi.

Slavni kuhar in lastnik restavracije, ki se lahko pohvali s tremi Michelinovimi zvezdicami, Ferran Adria, je sprva napovedal, da svoj "kuharski raj" zapira za dve leti, zdaj pa se je premislil in dejal, da El Bulli leta 2012 za vedno odhaja v zgodovino. Čeprav je povpraševanje po njegovih specialitetah ogromno, restavracija prinaša preveč izgube, zato bo prostor spremenil v sedež sklada, ki bo ponujal štipendije najbolj nadarjenim, a še neodkritim kuharskim mojstrom.

El Bulli predstavlja špansko kulturo
Odločitev 47-letnega Katalonca je tako v Španiji kot drugod po svetu vzbudila veliko zanimanja, saj so o njej poročali vsi največji mediji. El Bulli je namreč slovel po nenavadnih, že kar avantgardnih specialitetah in postal za mnoge simbol ne le španske kulinarike, ampak kar španske kulture, zato so mnogi prepričani, da bi se Adria moral premisliti. A "šef" je za zdaj neomajen: "Ker bo naša tržno naravnana restavracija zaprla vrata in postala sklad, to pomeni, da bo duh El Bullija postal še močnejši in bo živel naprej, za vse večne čase," je dejal.

S to napovedjo pa je El Bulli doživel še večji naval ljudi, saj petični gostje zdaj kar tekmujejo med seboj, komu bo uspelo prek vplivnih zvez preskočiti vrsto in se še "zriniti" na čakalni seznam do leta 2012. Zmogljivosti za letošnje leto so namreč že povsem zasedene, saj že kar 3.000 ljudi čaka, da bodo lahko na lastne oči videli in preizkusili, s čim jih bo Adria presenetil tokrat. Za en obrok je treba odšteti okoli 200 evrov, stoli pa so čakajočim sladokuscem namenjeni kar z žrebom.

Po 15 ur na dan v kuhinji
A dolgi dnevi v kuhinji in odgovornost vedno pokazati nekaj novega so terjali svoj davek. "Ne vem več, kakšno jed bi si še izmislil," je potarnal Adria, ki je potožil tudi nad izčrpanostjo. O njem se namreč širi glas, da kar 15 ur na dan preživi v kuhinji, kjer kot obseden preizkuša nove recepte in različne načine priprave jedi, restavracija, v kateri je prostora za 60 gostov in vsak dan kar poka po šivih, pa vseeno na leto prinese okoli pol milijona evrov izgube.

Stroški za sestavine in pripravo hrane so namreč izjemno visoki, njegova ekipa pa je celo z znanstvenimi raziskavami skušala iznajti nove, še nevidene tehnike kuhanja in s tem tudi močno razvila vejo, imenovana molekularna gastronomija. Ko je Adria leta 1983 prišel na "kraj zločina", so v lokalu stregli francosko hrano. Prekinil je to tradicijo in prostor spremenil v "laboratorij za drzne inovacije".

Petič najboljša na svetu
Opevana restavracija sicer leži v Kataloniji, v obalnem mestu Roses, in je bila aprila že rekordno peto leto zapored izbrana za najboljšo restavracijo na svetu. Seznam je delo revije Restaurant Magazine. Ko je priznani ameriški kuhar Anthony Bourdain videl meni El Bullija, je bil navdušen: "Vsak vodja kuhinje, ki je odgovoren za pripravo sladic, bo vedno, ko se bo spomnil na El Bulli, v strahu zadržal dih, se zgrozil in vprašal: 'Kaj sploh jaz vem o kuhanju?' Povsem jih razumem. To je podobno, kot bi Eric Clapton prvič slišal igrati Jimija Hendrixa ..."

Med glavne specialitete Španca sicer sodijo "marshmallow" s parmezanom, poparjeni brioš z mocarelo z vonjem po vrtnici, dagnje z morskimi in svežimi zelišči ter sladice iz marakuje.