Prve vipavske češnje. Foto: MMC RTV SLO
Prve vipavske češnje. Foto: MMC RTV SLO
Razgled na dolino z dvorca Zemono. Foto: MMC RTV SLO
Letošnja vinska kraljica Špela Štokelj s posestva Štokelj na Planini. Foto: MMC RTV SLO
Gostje s Hrvaškega so poskrbeli za najizjemnejše prigrizke na festivalu - še posebej je navdušil Kukuriku. Foto: MMC RTV SLO

To pa ne pomeni, da so stvari v lepi zeleni in rodovitni dolini popolnoma črne. Nasprotno, Okusi Vipave, dvodnevni festival, ki poteka vsako leto na idiličnem dvorcu Zemono, dokazujejo, da prihodnost pokrajine leži v rokah vinarjev, kmetov in butičnih pridelovalcev - bodisi vrhunskega piva, bodisi Vodke Slovenia, ki jo prodajajo in tržijo v ZDA, ali pa vrhunskih marmelad in likerjev ter albuminske skute. Ali pa po drugi strani kakovostnih kmečkih izdelkov, od medu in sušenih mesnin do ovčjega jogurta in sivkinega čaja.

"Naš namen ni iskanje nekih kupcev iz tujine, ampak predvsem predstavitev in promocija Vipavske doline," je za MMC povedala organizatorka festivala Tanja Krapež, ki vztraja pri festivalu relativno majhnega obsega - tako je optimalna številka sodelujočih vinarjev 33 - več jih dvorec že težko sprejme. Je pa teh 33 lep nabor nekaterih bolj zvenečih imen (Batič, Burja, Guerila, Štokelj z zdajšnjo vinsko kraljico Špelo Štokelj ...) in nekaterih manjših domačih vinarjev, za katere je to odlična priložnost, da se predstavijo javnosti s predvsem s tamkajšnjimi sortami, kot so pinela, barbera, zelen ...

Zdrava konkurenca z Brdi
Okusi Vipavske potekajo že osmo leto, je pa treba poudariti, da je festival še vedno eden redkih tovrstnih v tem obsegu na tem koncu. Vipavska dolina še vedno niso Goriška brda, kjer so se tamkajšnji vinarji precej podjetno in spretno že pred leti lotili intenzivne promocije (tudi s pomočjo vinskih festivalov), zato so tudi briška vina v tujini bolj znana od vipavskih. Kar še ne pomeni, da so nujno boljša.

Vipavska vina imajo namreč nekateri poznavalci za pravi "skriti" biser in ogromen, še ne popolnoma izkoriščen potencial. Organizatorji sicer zavračajo vsakršna vprašanja o tekmovanju s kolegi ob italijanski meji, še več, Brice si po njihovem smislu za promocijo jemljejo za zgled.

A v zadnjih desetih letih so tudi Vipavci naredili velik korak naprej, kakovost je skokovito narasla, na vipavski vinski poti pa je danes že okoli sto vinarjev. Tu so tudi gostinci, od Gostilne pri Lojzetu kuharskega mojstra Tomaža Kavčiča na Zemonu, ki dogodek gosti in ki spada med tri najboljše restavracije pri nas, pa Majerija na Slapu, kjer združujejo vipavsko-kraško tradicijo z modernimi pristopi, Kraljestvo pršuta v Kobjeglavi s svojim dve leti zorjenim pršutom ...

Gostje s Hrvaškega
Letos so k sodelovanju na Okusih Vipavske povabili še gostujoče gostince in vinarje s Hrvaškega, ki so v ponedeljek navduševali lačne pivce s svojimi vrhunskimi tartufi in oljčnim oljem (istrski Zigante), tuninim tatarcem, govejim tatarcem v sezamu in solato iz hobotnice s poganjki mladega česna (Kukuriku iz Kastava), koprivno polento s pašteto raže in pašteto jeter morske žabe ter poganjki mladega česna s piščancem, sušenim paradižnikom in bezgom (Wine Bar Loza, Lovran), solato iz rakovice in s surovimi škampi (Rivica), pa inčuni s kaprami in rezinami surove orade (Johnson, Mošenička Draga). Hrvati so bili velik zadetek v polno, saj so njihovi "tapasi" poniknili v dveh urah.

Med povabljenimi gostujočimi gostinci so bili še gorenjski Restavracija 1906 (Zupanova postrv na ješpenčku), Vila Podvin (moderna različica esih flajša in kumarična strjenka z Zupanovo postrvjo) in Tabor (lososov-avokadov suši), piranska Fonda je rezala tanke rezine surovega brancina, bogato začinjenega z oljčnim oljem in solnim cvetom, Vipavci pa so ustvarjali vse od bučk z Zidaričevo skuto in pršutom (Kraljestvo pršuta) ter rostbifa na v kamniti peči pečenih kruhkih (Restavracija Vipavski hram), gostitelj Zemono pa je rezal slastno, v testu pečeno šunko.

V dveh dneh se je ob festivalu zvrstila še peščica zanimivih delavnic - pivovarna Pelicon je tako združila moči s sokrajanko iz Ajdovščine Julijano Krapež in nastalo je spajanje butičnih piv s čokoladnimi slaščicami, potekala je tudi delavnica na temo zvrsti, pa vin iz sort Vertovčevega časa in na temo vipavskih vin skozi oči belgijskega kupca. Skratka, Vipava z okoliškimi vinogradi (ti se razprostirajo na 2245 hektarjih in 7,6 milijona trt), s kmetijami in turističnimi kmetijami ima za vsakogar nekaj.