Islandija je ena redkih držav, ki prakticira kitolov. Uvoz kitovega mesa v druge dele Evrope je prepovedan. Foto: Reuters
Islandija je ena redkih držav, ki prakticira kitolov. Uvoz kitovega mesa v druge dele Evrope je prepovedan. Foto: Reuters
Za pivom stoji tudi kitolovska družba Hvalur.

Pivo s 5,2 % alkohola, zvarjeno ob islandskem zimskem festivalu v čast nordijskemu bogu Thoru, pivovarna opisuje kot zdravo, saj da ima kitovo meso veliko proteinov in malo maščobe, pijača pa da nima dodanega sladkorja. Steðji na svoji spletni strani še obljublja, da tisti, ki pijejo kitovo pivo, postanejo "pravi Vikingi".

A vsi nad to unikatno pijačo niso najbolj navdušeni. Organizacija za zaščito kitov in delfinov (WDC) tako zdaj ponovno ostro protestira proti uporabi kitovega mesa, potem ko se je oglasila že pred časom zaradi suma, da so plavuti ogroženih kitov pristale v pasji hrani, in obsoja Hvalurjev "obupani lov" za novimi trgi kitovega mesa.
"Povpraševanje po tem mesu upada in čedalje manj ljudi ga je. Kljub temu je ponižati lepega, čutečega kita v surovino v pivski steklenici skrajno amoralno in nezaslišano," je bila ostra aktivistka Vanessa Williams-Grey. "Pivovarna naj kar trdi, da gre zgolj za novotarijo kratkega roka trajanja, ampak kakšno ceno pa ima življenje ogroženega kita, ki bi mogoče lahko dočakal 90 let?"
V čast bogu Thoru
Lastnik pivovarne Dagbjartur Ariliusson je potrdil, da izdeluje pivo, ki bo na prodaj samo na Islandiji od 24. januarja do 22. februarja, kolikor traja zimski festival, in da ne bo namenjen za izvoz.
Po Ariliussonovih besedah je pivo priložnostne narave, ki ga bodo pili obiskovalci tradicionalnega festivala, na katerem se Islandci zbirajo in proslavljajo "že stoletja", ob tem pa jedo tudi prekajeno meso in kitovo mast, zdaj pa bodo temu dodali še pivo, da bo vse skupaj lažje steklo.

Kitov zdrob, ki ga uporabljajo za izdelavo piva, dobijo, ko kitovo meso prekuhajo do stopnje, ko iz njega lahko dobijo oljnati izvleček. Kar ostane, posušijo, zmeljejo in navadno uporabijo kot krmo za živali.