Zaščiteni balzamični kis iz Modene. Foto: Pixabay
Zaščiteni balzamični kis iz Modene. Foto: Pixabay

Ta med drugim predvideva tudi generični standard za tako imenovani "balzamični" kis in določa, da je mogoče katero koli mešanico vinskega kisa in grozdnega mošta označiti kot balzamični kis.

Toda "balzamični" je tudi zaščiteni kis iz italijanske Modene, kjer slovenski standard razumejo kot napad Slovenije na gospodarsko panogo, vredno dobro milijardo evrov. V Modeni namreč menijo, da sporni pridevnik evocira njihov tradicionalni balzamični kis, kar v Evropi ni dovoljeno.

Drugič: etiketa z generičnim nazivom "balzamični kis" bi bila v nasprotju z evropsko normo, ki narekuje navedbo sestavin izdelka. Tretjič: omenjeni člen je celo v sporu s pravilnikom samim, ki pri drugih mešanicah zahteva jasno omembo dodatka v kis.

"Pri omembi mešanice kisa z moštom pa pravilnik začuda naredi izjemo: ne zahteva oznake "vinski kis z moštom", ampak zahteva naziv "balzamičen". Toda beseda "balzamičen" ne pomeni, da gre za z moštom pomešan kis," je povedal Federico Desimoni, direktor konzorcija za zaščito balzamičnega kisa iz Modene.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Italijani se bojijo "velike škode"

Slovenija je novi pravilnik decembra poslala v presojo Evropski komisiji, tik pred iztekom roka pa se je včeraj nanj pritožila italijanska vlada.
"Gotovo bi lahko prišlo do velike škode in zmešnjave na trgu. Škodilo bi tudi ugledu izdelkov z zaščitenim poreklom, ki jih proizvajajo po točno določenih predpisih – teh pa generični izdelki ne upoštevajo," pravi Desimoni.

Svetovni trg "Tradicionalnega balzamičnega kisa iz Modene" z zaščiteno označbo porekla (ZOP) in navadnega "Balzamičnega kisa iz Modene" z zaščiteno geografsko označbo (ZGO) je vreden več kot milijardo evrov.
"V Evropi imamo pravila, ki jih moramo spoštovati vsi. Če si bo vsaka država pisala svoja pravila, potem je bolje, da ostane zunaj Evrope," še sklene ostro Desimoni.

Evropska komisija je rok za presojo o ustreznosti slovenskega standarda podaljšala do 3. junija. V tem času lahko svoje stališče predstavijo tudi druge države članice.

Vojna za kis med Slovenijo in Italijo