Lansko trojico
Lansko trojico "nacionalni top 3" so sestavljale Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko in Ošterija Debeluh. Foto: EPA

Izbor The Slovenia Restaurant Awards, ki poteka že četrto leto, je znova združil strokovno in ljubiteljsko javnost pri izboru slovenskih kulinaričnih presežkov. Akademija, ki združuje gastronomska združenja, lastnike restavracij, chefe, medije in “foodije”, je svoje glasove že razdelila med 246 restavracij.

Iz tega začetnega nabora se je na seznam za javno glasovanje uvrstila le polovica restavracij, torej 123, med katerimi lahko javnost izbira do konca marca.

Potek glasovanja

Vsak posameznik lahko odda pet glasov restavracijam v svoji regiji in pet glasov v vseh drugih regijah skupaj. Glasovi Akademije predstavljajo 75 odstotkov končne ocene, o preostali četrtini odloča javnost.

Glasovanje se bo končalo konec marca, zmagovalci pa bodo razglašeni 5. maja v Evergreenu v Smledniku. Ta dan bo posvečen vsemu najboljšemu, kar slovenska gastronomija lahko ponudi. Zvrstile se bodo delavnice, okrogle mize, srečanja in veličastna večerja, na kateri gostje okušajo vse tisto, kar zmorejo največja imena tega vse bolj rastočega področja.

Več o poteku izbora si lahko preberete na uradni strani.

Postavimo Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta

Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu. Slovenijo je lani obiskalo kar 6,23 milijona turistov, kar je nekoliko več kot leta 2018. Slovenija je za leto 2021 pridobila tudi častni naziv Evropska gastronomka regija.

Povečanje povpraševanja po turističnih vodnikih, knjigah in vsebinah o slovenskih restavracijah v tujih jezikih je organizatorjem dalo zagon za omenjeni izbor najboljših slovenskih restavracij. Vsako leto po izboru izide tudi knjiga The Slovenian Restaurant, v kateri so zbrane najboljše slovenske restavracije.