Maj v Vipavski dolini zaznamuje festival, ki poteka 8. in 9. maja na dvorcu Zemono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Maj v Vipavski dolini zaznamuje festival, ki poteka 8. in 9. maja na dvorcu Zemono. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Okusi Vipavske
Tržnica bo postregla z vipavskimi dobrotami. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Festival, ki združi ljubitelje izjemnih vin in izvrstne kulinarike, je tudi letos v sodelovanju z vinarji in gostinci pripravila Razvojna agencija Rod iz Ajdovščine. Slikovito okolje renesančnega dvorca vsako leto pritegne številne tako tuje kot domače obiskovalce in tudi letos ne bo nič drugače, saj se poznavalci vrhunskih vin in ljubitelji edinstvenih okusov na dvorec Zemono radi vračajo.

Festival bo gostil več kot 30 vinarjev, domačim se bodo pridružili tudi vinarji iz Furlanije, ki se bodo predstavili s prav posebno, že skoraj pozabljeno vrsto rdečega vina pokalco (črna rebula).

Le kdo bi se branil kakovostnih kmečkih izdelkov?
Prikrajšani ne bodo ostali niti ljubitelji dobre hrane, tako kot vsako leto bodo pod arkadami dvorca Zemono z vipavskimi dobrotami postregla tržnica. Le kdo bi se branil kakovostnih kmečkih izdelkov, od medu in sušenih mesnin do ovčjega jogurta in sivkovega čaja?

Mesto na festivalu so si izborili tudi slovenski kulinarični blogerji - Bernarda, Sanja in Tina, Peter Bajnoci, Mitja Ilc in Klemen Košir -, ki bodo svoje kuharske spretnosti soočili pred očmi obiskovalcev. Jedi z vipavskim značajem, okusom in vonjem bodo pripravljali prvi festivalski dan.

Dve delavnici priznanega enologa Brejca
Ponedeljkovo popoldne bo obarvano strokovno. Tokrat so v svoje vrste povabili priznanega enologa Dušana Brejca, ki je pripravil dve delavnici. Prvo bo namenil mlajšim strokovnjakom, ki jim, kot sam pravi, želi povedati, katere lastnosti mora imeti vino, da ga je mogoče čim bolje prodati.

Drugo predavanje bo namenil našemu ponosu, dvema avtohtonima sortama, pineli in zelenu. "Obe sorti sta zelo redki. Zelen nima razkrite DNK, nima znanega starša. Tudi če bo kdaj prišlo do tega, da bomo raziskali njegov DNK, je vprašanje, koliko je sorta stara in ali bomo našli njegove starše. Naša naloga je, da zelen in pinelo sprejmemo kot sorti, ki sta zelo redki celo na Primorskem," je povedal Brejc.
Sicer pa bodo v ponedeljek (festival se tudi jutri prične ob 15. uri) za prigrizke skrbeli Gold Club, Arkade-Cigoj, Hiša Torkla, Pri Lojzetu, Tiffany, Ošterija Žogica, Vila Podvin, Štalca pri Vodniku, Smrekarjeva domačija, Saksida, Špacapanova hiša, Kendov dvorec, Domačija Lisjak in Malovščevo.

Festival se bo z vinskim kulinaričnim razvajanjem pod taktirko Tomaža Kavčiča in ob pomoči dalmatinskih kulinaričnih mojstrov iz restavracije Adriatic Grašo iz Splita zaključil v Gostilni pri Lojzetu.

Za obiskovalce festivala je organiziran brezplačen prevoz iz Vipave do dvorca Zemono.