V času tedna restavracij se najbolj izplača preizkusiti menije tistih najboljših, katerih cene se normalno gibljejo okoli 14 evrov zgolj za eno predjed. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V času tedna restavracij se najbolj izplača preizkusiti menije tistih najboljših, katerih cene se normalno gibljejo okoli 14 evrov zgolj za eno predjed. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dvor Jezeršek za toplo predjed pripravlja pirine bleke z jurčki, brstičnim ohrovtom in masovnikom. Foto: www.tedenrestavracij.si
Hladna predjed Bistroja Zvezda: Kapesantin carpaccio z mariniranimi riževimi rezanci s sezamom, limeto in sojino omako. Foto: www.tedenrestavracij.si

Slovenski "kulinarični rock festival" tako letos zaradi izjemnega zanimanja poteka kar dvakrat - spomladi je bila na sporedu prva runda, med 18. in 26. oktobrom pa še druga. Restavracij je tokrat še več - 77 - in skupno ponujajo kar 120 menijev.

Kriterij sodelovanja ostaja enak - vsi sodelujoči (z nekaterimi redkimi izjemami) so si morali v Mencingerjevih Dobrojedovih dnevnikih prislužiti najmanj štiri (od petih možnih) sončke.

MMC-predlogi:
Ljubljana:
JB, Strelec, Maxim, Vander, Tabar, Gostilna na Gradu.
Dolenjska:
Gostilna Rakar, Ošterija Debeluh, Domačija Novak, Gostilna Repovž.
Štajerska:
Pavus, Denk, Galerija okusov, Hiša Raduha.
Primorska: Gostilna pri Lojzetu (Zemono), Gostilna Mahorčič (Rodik), DAM (Nova Gorica), Hiša Torkla (Korte).
Prekmurje: Gostilna Rajh. Notranjska: Gostišče Grič (Horjul).
Gorenjska: Vila Podvin (Mošnje), Gostilna Krištof (Predoslje).

Cena ostaja enaka - 14 evrov vam kupi tri hode, ki največkrat sestojijo iz predjedi, glavne jedi in sladice (redki, kot denimo Janez Bratovž iz JB-ja, so se odločili raje za dve predjedi namesto sladice), pri čemer nekateri velikodušno dodajo še pozdrav iz kuhinje ali pa kak drug dodatek, nekateri pripravijo posebno (doplačljivo) vinsko spremljavo, gostje pa lahko nemalokrat fiksni trihodni meni z doplačilom podaljšajo s kakim krožnikom in tako celoviteje izkusijo izbrano restavracijo.

Lokalno in sezonsko
Koncept je preprost in neverjetno uspešen - Mencinger ugotavlja, da v tednu restavracij gurmani potujejo od enega konca Slovenije do drugega in okušajo specialitete, ki jih pripravljajo najboljši slovenski kuharski mojstri.

Sodelujejo namreč tako rekoč vsi najboljši - JB, Zemono, Strelec, Podvin, Pavus, Debeluh, Mahorčič, Maxim, Vander ... -, opazni izjemi sta zgolj Hiša Franko in Skaručna. Slovence je ta kulinarična vročica (samo pomladanskega tedna se je udeležilo več kot 12.000 jedcev) tako prevzela, da nekatere restavracije svoje kapacitete zasedejo že v enem dnevu, zato velja z rezervacijami pohiteti.

Hiter pregled po jesenski ponudbi kaže na dve smernici, ki že nekaj časa vladata tudi v slovenski kulinariki - prva je sezonskost, zato na menijih bogata zastopanost gob, kostanja in gomoljnic, druga pa vračanje k tradiciji.

Na menijih (ki verjetno ponovno ne bodo najbolj osrečili vegetarijancev in veganov) tako najdemo govnač in ocvirkovco (oboje Podvin), telečji rep (JB), goveji rep in pražen krompir (Strelec), goveji jezik (Grič), žolco (Maxim), telečjo pečenko (Domačija Novak), pašto ter fižol (Gostilna Mahorčič) in vrsto drugih jedi, ki črpajo iz kuhinje naših babic, a so povzdignjene na sodobno in višjo raven.

Kdo bo tokrat pripravil najboljšo ponudbo, boste morali presoditi sami, mi pa vam zgoraj podajamo naš izbor obveznih postankov.
Vse sodelujoče restavracije, menije in stike za rezervacije si lahko ogledate na uradni spletni strani Tedna restavracij.