Premierni festival Borderwine bo povezal naravne vinarje iz Slovenije, Italije in Avstrije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Premierni festival Borderwine bo povezal naravne vinarje iz Slovenije, Italije in Avstrije. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Festival MalVin vabi v Novo mesto. Foto: Jaka Šuln
Štruklji, vrhniški štrukelj
V petek popoldne bodo na Vrhniki kuhali najdaljši štrukelj na svetu. Foto: Marjana Grčman

Mlečnik, Aci Urbajs, Radikon, Zidarich, Podversic, Dario Princic, Batič, Klinec, Čotar pa Muster, Werlitsch in Tscheppe iz Avstrije ... Poudarek je na Slovencih in zamejskih Slovencih, festival v idiličnem okolju čedadskega grada Canussio pa je premierni, zato še ni nevarnosti, da bi presegel okvire zares naravnih proizvajalcev in medse povabil tudi take, ki se oznake "eko" lotijo le polovično.

Festival Borderwine, kot so mu nadeli ime zaradi razpetosti med tri meje, bo v soboto in nedeljo od 11. do 19. ure, za kulinariko bo skrbela priznana zamejska gostilna Lokanda Devetak, konec tedna pa bo sklenila vrhunska večerja z italijansko "michelinarko" Antonio Klugmann in prvo kuharico Slovenije Ano Roš.

Cena vstopnice je 15 evrov.

V Maribor na Brice, v Novo mesto na MalVin
In medtem ko se bodo številni briški vinarji odpravljali v Čedad, bodo drugi v Brestanici pri Mariboru, kjer se bodo nocoj zgodile tretje Poletne vinske brbončice s pomenljivim imenom "Zvezde pod zvezdami". Vinski zvezdniki, ki bodo točili svoje vino in penine v gostišču Galeb, so res briški najboljši vinarji - Movia, Jakončič, Bjana, Marjan Simčič, Ščurek, Valter Sirk, Prinčič, Čarga in Marinič, od oljarjev pride Bose, za kulinariko pa bo skrbel edini Slovenec z Michelinovo zvezdico, zamejska gostinska starosta Joško Sirk.

Dogodek se začenja ob 18. uri, karte pa so na voljo pri Vinskih brbončicah.

Danes bo veselo tudi v Novem mestu, kjer se bo na Glavnem trgu, ob podpori pestrega programa, dogajal dvodnevni festival MalVin - mali festival velikih vin. Zbralo se bo več kot 30 vinarjev iz cele Slovenije, odličen vinski poznavalec Jože Rozman bo skupaj z dr. Markom Pripičem predstavil knjigo Zgodovina sveta v šestih kozarcih, večerjo na trgu pod zvezdami pa bo oba večera pripravila ekipa celjske Galerije okusov. Prvi večer se bo sklenil s koncertom skupine Manouche, drugi pa z Etno bando.
Craft pivo v Kopru
In še skok v Koper, kjer bo v petek in soboto potekal četrti festival mikropivovarjev. Začetek je napovedan za ob 14. uri, ponudniki pa bodo stojnice postavili na Gortanovem trgu.

Predstavili se bodo praktično vsi vidnejši predstavniki slovenskega butičnega pivovarstva (Bevog, Maister, Tektonik, Reservoir Dogs, Human Fish ...), pa nekateri novinci in kar nekaj tujih predstavnikov. Za primerno podlago bodo skrbeli Gorki chili, Gostilna Pri Tinetu in Srebrna žlica.

Želijo najdaljši štrukelj na svetu
Festival hrane pripravljajo tudi v Vrhniki, kjer bo še poseben poudarek na tradicionalni vrhniški specialiteti - štrukljih z nadevom iz suhih sliv. Jed so njega dni pripravljali ob posebnih priložnostih, ko so si zaželeli razvajati borbončice, vendar nikoli ob praznikih, saj je bila takrat na mizi potica. Štruklje danes uvajajo v turistično ponudbo vrhniške kulinarike - z obvezno skodelico Cankarjeve kave.

Še posebej zanimivo bo po 16. uri, ko bodo kuhali najdaljši štrukelj na svetu.