Pogled na Goriška brda in italijanske gričke terase turistične domačije Klinec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na Goriška brda in italijanske gričke terase turistične domačije Klinec. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Prireditev Brda in vino v Šmartnem. Foto: MMC RTV SLO
Nekdanji veslač Jani Klemenčič, danes gostinec (Chilli, Bled) med pripravo ričeta. Foto: MMC RTV SLO
Nina Bratovž - še nedolgo nazaj desna roka očeta Janeza v restavraciji JB, je danes s poroko z Juretom Štekarjem priženjena v Brda. Foto: MMC RTV SLO
Katja Bužinel (Bužinel) med strežbo morskih jedi na prireditvi Pozdrav pomladi. Foto: MMC RTV SLO
David Lipovšek je na Brda in vino zastopal Vinoteko Brda. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na Gredič s terase Aleša Kristančiča (Movia), kjer je ta konec tedna znova potekalo snemanje serije Ena žlahtna štorija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Italijanska obiskovalca v Brdih. Foto: MMC RTV SLO

Brda, aktualni nosilec Slovenske destinacije odličnosti EDEN, se ubadajo s sladkimi skrbmi - kako na prijazen način odsloviti goste. "22. maj? Moram pogledati, zelo polni smo," je odgovarjala italijanskemu gostu, na mah zaljubljenemu v turistično domačijo Klinec z naravnimi vini in odlično domačo kuharijo, Simona Klinec.


"Nekateri so rezervirali že za martinovo."
Gost se ni dal odgnati in je hotel vedeti še recept za njeno čokoladno torto brez moke. Pri njenih svakih Urošu in Nejki Klinec na Plešivem je še huje - tam so prenočišča razprodana že do oktobra.

Brda imajo to srečo, da ležijo tik ob Italiji in Italijani so še vedno ključna klientela - četudi imajo čez mejo svoja Brda, Collio. A, kot nam je povedal Joško Gravner, zamejski vinar, ki velja za avtoriteto med naravnimi vinarji in trmasto kljubuje vsem birokratskim preprekam, ki otežujejo delo privržencem striktno naravnega vinarstva, je Collio glede dejavnosti in aktivne promocije "daleč, daleč" za Brdi.

Rekordno v Brdih
V letu 2015 so v Goriških brdih ustvarili 28.000 prenočitev, največ je bilo prenočitev ob različnih dogodkih. Svoje je prispevala tudi promocija turistične destinacije, vedno bolj zaželena poročna destinacija in vse več tujih obiskovalcev, ki jih v Goriška brda pripelje pohodniška pot Alpe-Adria trail. Letos so dodali še nove pohode, med njimi Pohod po poteh Štorije, Sabotinski nočni pohod ob polni luni in Pohod po oljčni poti. Kot je povedala vodja TIC-a Brda Erika Kovačič Marinič, tudi letos pričakujejo med 10 in 15 odstotki povečan obisk Brd, prav za toliko naj bi se dvignilo tudi število prenočitev. Trenutno imajo okoli 550 turističnih namestitev, ki jih ponuja pet manjših hotelov in okoli 20 manjših ponudnikov.


Na gorivo in kosilo v Slovenijo

Ni čudnega, da še Italijani tako ob koncih tedna romajo v Brda - nekateri zgolj po poln rezervoar goriva na bencinsko črpalko v Neblem, drugi na kozarec in praznično kosilo. V nedeljo je bila pri Klinčevih, kmetiji, ki na vratih opozarja z izveskom "no pizza, no coca cola", polna miza otrok, ki so se mastili s tatarskimi biftki in krvavo pečenimi rostbifi, s čimer si jih že na pogled ločil od slovenskih otrok.

"Tu pa se pozna razlika v kulturah, je treba povedati," prikimava Tamara Štekar s kmetije Štekar, ki občasno pomaga Simoni in Aleksu pri strežbi, ko je gneča preprosto prevelika. Tokrat je bila in Klinčevi so celo naredili izjemo in odprli svoja vrata še v ponedeljek, ko je bil v Italiji praznik.

Trije avtobusi Avstrijcev v Šmartnem
Kar nekaj naših zahodnih sosedov je bilo opaziti tudi na festivalu Brda & vino, že tradicionalno obiskani prireditvi v Šmartnem, kjer so se organizatorji iz Hiše Marica dokopali do pravega recepta, kako izvesti vinsko-kulinarično prireditev, ki je hkrati vedno obiskana, hkrati pa imajo vsi obiskovalci dovolj manevrskega prostora, da lahko v miru spijejo kozarec ali dva (roko na srce, prava številka je bila na koncu bližje 12) in pokramljajo s ponudniki. V soboto so na slikovitih šmartenskih "gasah" svoje stojnice razpostavili gostinci in vinarji, vstopnina pa je znašala 45 evrov, drugi dan je deloval sistem kupončkov in so ostali samo še vinarji.

Res je sicer, da se je raven gostinskih ponudnikov letos malce znižala in smo pogrešali tista največja imena, ki so v preteklosti že vihtela kuhalnico v najlepši briški srednjeveški vasici (JB, Dam, Gredič, La Subida ...), a očitno to obiskovalcev, ki so s pridom pospravljali koščke pečenega odojka, ki se je vrtel na glavnem trgu, ni kaj dosti zmotilo.

"Res, 45 evrov se morda sliši malce veliko, a ko pomisliš, da za to ceno lahko neomejeno pokušaš izvrstna vina, ob tem pa še ješ, je vstopnina v bistvu še nizka," mi razlaga Alessio iz Milana, ki je prišel s prijateljem Marcom v Brda prvič - a ne zadnjič, zato je prosil za celoten seznam dogodkov do konca leta.

Od Štajerske do Brd
"Rot, bitte!" pomoli kozarec Primožu Ščurku iz kleti Ščurek že vidno vesel avstrijski obiskovalec pred menoj. Prav Avstrijci so bili tokrat glavni razlog, da kljub kislemu vremenu organizatorji niso odpovedali prireditve, saj so imeli s severa okoli 300 rezervacij, od tega tudi tri avtobuse.

"Včeraj sva bila pri Valdhuberju na Štajerskem, danes pa sva se pripeljala v Brda," mi razlaga avstrijski par iz Beljaka, ki se je nad našo najbolj znano vinorodno pokrajino navdušil že ob obisku praznika češenj, tokrat pa sta se "zacementirala" pred stojnico Vinoteke Brda, kjer je David Lipovšek točil vina 24 briških vinarjev, od Bjaninih penin do Štekarjevih maceriranih vin, od Erzetičevih amfor do sladke rebule kleti Šibav.

Nedaleč stran je glasbena skupina Kontrabant ustvarjala mini veselico med sodi Reye, Ronka in Radikona, kjer je bilo nekje okoli 15. ure že zelo veselo, nasproti njih pa sta si izdajalni pult delili Polonca Bregantič (Gostilna išče šefa), najnovejša okrepitev lokalnega hotela San Martin, in Špela Šuc iz kamniške Gostilne pri Mari. Zadnja je stregla svinjska rebrca s praženim krompirjem, prva pa sezonsko obarvane raviole s šparglji in pecorinom. Šparglji so bili sploh rdeča nit gostinske ponudbe, od njokov s šparglji in trničem (Hiša Štekar) do Fondinega brancina na špargljevi kremi (združene moči Irene Fonde in Rizibizija).

Od vampov do kremnih rezin
Briška picerija Pr'Andreju je že tradicionalno obiskovalce mamila z "garantirano najboljšimi vampi, kar ste jih poskusili", ki sta jih oče in sin Simčič velikodušno zalivala z domačim oljčnim oljem, Vila Prešeren je prinesla kar 540 kremnih rezin, zamejski Koršič je navduševal z zeliščnimi vlivanci z račjim ragujem in ocvrtimi bezgovimi cvetovi, nekdanji olimpijski veslač Jani Klemenčič, zdaj pa gostinec (Chilli, Bled) pa je v velikem kotlu mešal krepki ričet.

In kot da ne bi bilo dovolj že to, se je na drugi strani Brd, na Plešivem, odvijala pri Bužinelu dvodnevna vinsko-kulinarična fešta Pozdrav pomladi, na kateri je Katja Bužinel gostom nalagala celo plejado pretežno morsko obarvanih jedi, od ostrig do mariniranih sardonov, od testenin z jastogom do gamberov, medtem ko je peščica lokalnih vinarjev ponujala degustacije. In to le teden dni za tridnevnim festivalom rebule in oljčnega olja v Višnjeviku.

Celo vinarji sami so se morali strinjati, da je razporeditev, milo rečeno, nesmotrna in lobirajo za več dogodkov v zimskem zatišju. Kaj veliko počitka tudi po tem koncu tedna ne bodo imeli - drugi konec tedna jih kar nekaj roma v Izolo na Orange Wine Festival, junija pa jih čakajo Odprte kleti Brda in Festival češenj.