Laško special je posebna, prilagojena, maloserijska linija craft piva, s katerim so pri štajerskem pivovarskem velikanu želeli dokazati, da
Laško special je posebna, prilagojena, maloserijska linija craft piva, s katerim so pri štajerskem pivovarskem velikanu želeli dokazati, da "tudi oni znajo vse tisto, kar znajo mikropivovarji". Foto: MMC RTV SLO
Vsaka podrobnost "specialcev" je do zadnje podrobnosti dodelana - od etiket, ki povzemajo tiste z začetka prejšnjega stoletja, do stekla, ki ne prepušča svetlobe, do velikosti vratne etikete. Foto: MMC RTV SLO
H goski z gosjimi jetri se prileže temni striptis z visoko, 8-odstotno vsebnostjo alkohola. Foto: MMC RTV SLO
Citra lager s sadnimi notami ob marinirani postrvi. Foto: MMC RTV SLO
Mojstri, ki stojijo za novo linijo - Regina Godec, Andrej Škorja in Nataša Kočar. Foto: Rok Deželak
Pri Laškem so za serijo special predvideli posebne kozarce, ki bolj spominjajo na tiste za konjak kot pa na pivske vrčke. Foto: MMC RTV SLO
Gostiteljica Katja Pavčnik iz Pavusa. Foto: Rok Deželak

utična piva niso več samo domena mikropivovarn.

Po prihodu Human Fisha, Bevoga in Pelicona, če omenimo samo tri bolj izpostavljene, se je slovenski nabor piv naglo povečal, pivoljubi so prišli na malce bolj prefinjen okus, povpraševanje po t. i. craft (butičnih) pivih je skokovito naraslo - celo tako skokovito, da omenjeni mikropivovarji niti ne morejo zadostiti vsem naročilom -, pivska revolucija pa je v polnem zagonu.

Unionu in Laškemu se za zdaj še ni treba bati, da bi izgubila primat, nedvomno pa so mali pivovarji vsaj malce spodbudili tako ljubljanskega kot štajerskega velikana, da sta razširila in okrepila ponudbo.

O Unionovi pivnici smo že pisali. Ta je slab mesec dni po odprtju z vsakodnevno gnečo dokazala, da je prava pivnica Ljubljančanom nedvomno manjkala. Kljub nekaterim začetnim pomanjkljivostim, ki pa se lahko odpravijo (strežba, varnostniki na vhodu), je pivnica korak v pravo smer.

V njej Union poleg svoje klasike navdušuje tudi z nefiltriranim pivom in pivom po pivovarjevem izboru ter impresivnim menijem tematskih prigrizkov, od unionskega golaža in testenih krapcev do starih ljubljanskih jedi (žal samo do 22. ure). In da, tudi z vsemi linijami pobratenega Laškega - pa čeprav tamkajšnje strežno osebje očitno še ni razsvetljeno, kaj dejansko ponuja pod imeni, kot so "striptis" in "amber".

Dokazati, da so tudi veliki lahko "craftarji"
Da Laško ob svoji 190-letnici ne bi zaostajalo za svojim večnim "žabarskim" tekmecem, so v teh dneh predstavili svojo linijo t. i. craft piv, imenovanih Laško Special. Craft piva (nekateri prevajajo kot butična piva, drugi kot obrtniška) izhajajo iz ZDA, kjer se je v 80. letih začel preporod pivovarn, ki so se bolj posvetile kakovosti in obujanju že pozabljenih vrst piva. "Pri craft pivovarnah spoh ne gre nujno za velikost - v tujini imajo craft pivovarne, dvakrat večje od Laškega. Gre bolj za to, ali si upaš," menijo samozavestno pri Laškem, ki sami sebe označujejo kot "najbolj tradicionalno pivovarno v radiju 500 kilometrov".

Kot je za MMC povedal Urban Kramberger, vodja projekta pri Laškem, so tako craft piva povsem združljiva tudi z velikimi pivovarnami, kakršna je njihova. "Imamo vse - naravne danosti, najbolj kakovostno vodo, znanje, tehnologijo in, najpomembnejše, človeški faktor. Tega se ne da kupiti," pravi Kramberger, ki je še povedal, da jih je k oblikovanju linije "Special" spodbudilo povpraševanje potrošnikov, zavrača pa, da bi jih k temu "prisilila" konkurenca. "Gre bolj za izziv - dokazati, da smo tudi mi lahko craftarji. Vse, kar znajo oni, znamo tudi mi."

"Pivo je postalo ritual, ni samo pijača, ampak se je razvil v kulinariko, in to ni samo slovenski trend, ampak svetovni. Pivo v zadnjih letih nedvomno pridobiva vlogo," razlaga Kramberger, ki za Laško postavlja nebo kot omejitev. Za zdaj so na prodajnih policah trije maloserijski "posebneži" - citra lager, golding in striptis, načrtujejo pa jih še kar nekaj.

Retro videz
Svojo revolucijo so Štajerci nedvomno zastavili velikopotezno in z do podrobnosti izdelano marketinško kampanjo, ki bo nedvomno pridobila na svojo stran vse - od tradicionalistov do hipsterjev. Najprej so tu stekleničke - majhne, 33-centilitrske, zaobljene, z retro etiketo, natiskano na stroje iz začetka prejšnjega stoletja, serijsko številko in podpisom enega od treh "specialistov", "master brewerjev", veteranov pri Laškem, ki stojijo za novimi okusi - Regina Godec, Andrej Škorja in Nataša Kočar, v kampanji ovekovečeni s fotografskim objektivom Boruta Peterlina, ki je v ta namen uporabil staro fotografsko tehniko mokrega kolodija. Premišljeno do zadnje podrobnosti.

Kje so pri svojem izdelku iskali navdih - v preteklosti ali v novih trendih - se vidi že pri vratni etiketi - rdeča se ozira v preteklost in v že pozabljeno tradicijo (taka sta lager golding, zvarjen iz treh sort avtohtonih slovenskih hmeljev, in temni striptis bock z visoko stopnjo alkohola in esktrakta), bela pa v "novo tradicijo". Taka sta citra lager s sadnimi notami agrumov (stil IPA) in aromatični sour cherry & chestnut, mešanica posebnega temnega piva in pijače z aromo višnje in kostanja (ta slednji še ni na policah). Prvi odzivi so po besedah Krambergerja odlični. Celo tako odlični, da so jih že poklicali iz italijanske Padove, da bi radi uvažali Laško special.

Spajanje piva in kulinarike
"Specialci" so se sedmi sili predstavili na gradu Laško, kjer je tezo o pivu kot kulinariki s svojimi kreacijami podkrepil kuharski mojster Marko Pavčnik. Vodja kuhinje v Pavusu, ki že dalj časa prisega na lokalno, zdaj pa čedalje bolj odkriva, kako lahko pivo pri kuhi povsem spodobno zamenja "konvencionalnejše" vino. To je demonstriral s svojim videnjem pivskega "finger fooda", ki ga je povzdignil za nekaj ravni nad golažem in klobasami, ki jih običajno asociiramo s pojmom "pivska hrana".

Savinjski polži so se tako kopali v raguju z goldingom, postrv je mariniral v citra lagerju ter jo postregel z ingverjem in hrenovo kremo, gosko čez noč konfitiral, nato pa ji pridel nastrgana gosja jetra, pinjole in žele striptisa. Sulca je poširal v citra lagerju z vaniljo, nato pa ga postregel na zabaioneju iz citra lagerja in beluga leče, telečji priželjc s peteršiljevim pirejem je pospremila polna mesna omaka iz striptisa, rižota s poširanim rumenjakom in dimljenim jesetrom je bila iz goldinga, ličnica divjega prašiča s črnim orehom in pirejem pastinaka pa postrežena na omaki iz special sour cherry & chestnut.

Sladica "3X pivo in čokolada" (beli čokoladni mousse s club pivom, sladoled special sour cherry & chestnut, čokoladna dark pena) pa je že tako ali tako ena od Pavusovih klasik vse, odkar je Pavčnik lani z njo navdušil na svojem prvem večeru spajanja piva s kulinariko. Vse jedi je pospremilo pivo, uporabljeno v jedi, pri čemer je logika spajanja podobna kot pri vinu - striptis gre s svojo strukturo in telesom fino z mesom, citra pa z ribjimi jedmi.
Skratka, pivo je pri nas svoj pohod v resnici šele začelo in velja spremljati, do kam zmoremo.