Michel Roux Jr. na teniškem turnirju v Wimbledonu leta 2017. Foto: AP
Michel Roux Jr. na teniškem turnirju v Wimbledonu leta 2017. Foto: AP

Roux Jr. je kuharski svet presenetil z odločitvijo, da bo restavracija Le Gavroche januarja prihodnje leto za vedno zaprla vrata. Le Gavroche je veljala za pravo institucijo visoke kulinarike, saj sta jo pred 56 leti odprla njegov oče Albert in stric Michel Sr.

A Michel Roux Jr. se kuharskega posla v takšni obliki ne gre več. "Vem, da bom s temi besedami mnoge šokiral, zato vedite, da takšne odločitve nisem sprejel zlahka. Le Gavroche ne pomeni ogromno le meni in rodbini Roux, ampak tudi vsem sodelavcem in prepričan sem, da tudi vam, gostom, ki ste v vseh teh letih postali naša družina," je zapisal in nato dodal, da restavracijo zapira, saj želi imeti v življenju boljše ravnovesje med delom in prostim časom ter tako več časa nameniti svoji družini in drugim poslovnim priložnostim.

Januarja se namreč izteče najemna pogodba za njegovo restavracijo, ki stoji v londonskem predelu Mayfair. "Zato je prišel čas, da zaprem eno poglavje in naredim korak naprej," je dodal. Le Gavroche je popolnoma zasedena vse do zaprtja.

Roux Jr. se je pojavil tudi v televizijskih oddajah, kot sta Michel Roux’s French Country Cooking in Hell’s Kitchen Gordona Ramsayja. Ikonično restavracijo je vodil od leta 1991, delovala pa je od leta 1968, piše CNN.

Restavracija je ime dobila po osebi iz romana Nesrečniki Victorja Hugoja, v kulinarično zgodovino pa se je zapisala, ker je bila prva britanska restavracija, ki je prejela Michelinovo zvezdico, in prva, ki je dobila dve zvezdici, leta 1982 pa je bila ocenjena celo z največ zvezdicami, tremi. Tri zvezdice je obdržala do leta 1993, na zadnjem ocenjevanju pa je prejela dve.