Najbolj inovativna živila za leto 2022. Foto: Institut za nutricionistiko
Najbolj inovativna živila za leto 2022. Foto: Institut za nutricionistiko

Izbor najbolj inovativnih živil je opravila strokovna skupina na Inštitutu za nutricionistiko, ki je pripravila tudi strokovno utemeljitev izbora. Strokovno skupino so sestavljali strokovnjaki s področja prehrane, živilske tehnologije, živilske kemije in agronomije.

Nagrade so prejeli Eta Kamnik za lečin bolognese Natureta, Spar Slovenija za Spar premium kruh z bučno prgo in drožmi ter za namaz iz laškega fižola, Mercator IP za izdelke iz linije Minute: obroki iz kvinoje, polnozrnatega riža in ajde z dodano zelenjavo, Mlekarna Planika za kefir z vitaminom D3, Mlinarjev sin za pirine testenine s sirotko, Engrotuš, d. o. o., v sodelovanju z Ano Roš in BeLife, za kombucha hruško z ajdo in pehtranom, in Sirarstvo Tinka za proseni desert.

S posebno nagrado za inovativnost pri zniževanju vsebnosti soli sta bila nagrajena kruh Žito Drožnik in Spar Premium kruh z bučno prgo in drožmi. V tokratnem razpisu je bila prvič napovedana posebna nagrada za inovativnost s področja trajnosti. V tej skupini so bile zaradi več izstopajočih predlogov podeljene kar tri nagrade. Največ inovativnosti so pokazali na Posestvu Trnulja pri razvoju bio sojinega polpeta Pečenjak, v Engrotušu, kjer so v sodelovanju z Ano Roš in Zavodom za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti Renkovci razvili omako s paradižnikom Ana Roš & Tuš, ter v podjetju Graska pri liniji izdelkov Grashka.

Ozaveščanje potrošnikov in spodbujanje gospodarstva

Inštitut za nutricionistiko je nagrade za inovativnost podelil že osmo leto. Osnovna cilja projekta sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova oziroma izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo in ugodnim vplivom na okolje. Vsa podjetja so na razpisu sodelovala brez stroškov, prejeta nagrada pa jim omogoča možnost promocije izdelkov ob uporabi posebnega znaka.

Projekt je sofinanciralo ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje – Dober tek Slovenija, podpira pa tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Izbor najbolj inovativnih živil letos s posebnim poudarkom na trajnostnem cilju