Jed, ki jo morate v Chairmanu nujno naročiti – rakovica v zorjenem vinu Shaoxing s piščančjim oljem. Foto: 50 Best
Jed, ki jo morate v Chairmanu nujno naročiti – rakovica v zorjenem vinu Shaoxing s piščančjim oljem. Foto: 50 Best

Pri tem je restavracija pod taktirko Dannyja Yipa ugnala precej večja imena, kot so Odette (Singapur), Den (Tokio), Le Du (Bangkok) in Gaggan Anand (Bangkok).

Lani je naziv najboljše restavracije Azije pripadel tokrat drugouvrščeni s tremi Michelinovimi zvezdicami ovenčani Odette, v kateri francoski kuharski mojster Julien Royer ustvarja klasične krožnike francoske visoke kuhinje.

Na seznamu 50 najboljših restavracij Azije jih letos 11 prihaja iz Hongkonga, devet iz Japonske in osem iz Singapurja, vprašanje pa ostaja, koliko je na razporeditev vplivala pandemija, saj so bila potovanja v tem letu zelo otežena, ponekod praktično nemogoča.

Sorodna novica V zakulisju podelitve 50 najboljših restavracij v Singapurju

Yip je restavracijo The Chairman odprl leta 2009, kuhinja pod vodstvom Kwok Keung Tunga pa slovi po svoji osredotočenosti na surovine in popolno predanost avtentičnim okusom.

Danny Lip, lastnik The Chairmana z nagradama za najboljšo restavracijo Azije in najboljšo restavracijo na Kitajskem. Foto: 50 Best
Danny Lip, lastnik The Chairmana z nagradama za najboljšo restavracijo Azije in najboljšo restavracijo na Kitajskem. Foto: 50 Best

The Chairman je vedno veljal za nekakšnega ljudskega favorita na seznamu, na katerem se redno pojavlja od njegove prve izdaje leta 2013. Na lestvici 50 najboljših restavracij na svetu trenutno zaseda 41. mesto.

Po mnenju akademije 50 Best je jed, ki jo morate v Chairmanu obvezno poskusiti, Tungova oparjena rakovica v zorjenem vinu Shaoxing (kitajsko vino iz fermentiranega riža) in piščančjem olju z riževimi rezanci.

Ikona leta – kraljica tajske poulične kuhinje

Nagrado za najboljšo kuharsko mojstrico Azije so podelili DeAille Tam iz restavracije Obscura v Šanghaju, najboljša slaščičarka je Angela Lai iz Tairroirja (Tajpej), chef leta po izboru stanovskih kolegov je postal Kang Min-goo iz restavracije Mingles v Seulu, restavracija, na katero moramo biti pozorni, pa Meta iz Singapurja.

Ena od jedi v drugouvrščeni restavraciji Odette v Singapurju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ena od jedi v drugouvrščeni restavraciji Odette v Singapurju. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Nagrado za ikono leta so podelili legendarni Jay Fai, 75-letni tajski kuharici poulične hrane, ki je zaslovela s svojo omleto z rakovico in je tudi ena redkih, ki ji je Michelin v svoji tajski izdaji podelil zvezdico za poulično hrano.

Sorodna novica Gaggan: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji Azije?

Najvišji vzpon na lestvici je uspel razvpitemu indijskemu kuharskemu mojstru Gagganu Anandu.

Anand je pred dvema letoma po burnem sporu z vlagatelji protestno odkorakal iz svoje restavracije Gaggan, ki mu je prinesla toliko uspehov in nagrad, in z lastnim vložkom na drugem koncu Bangkoka lani odprl restavracijo Gaggan Anand, ki se je zavihtela na peto mesto.

Celotni seznam 50 najboljših restavracij Azije:

50. Wing Lei Palace, Makau
49. Toyo Eatery, Makati, Filipini
48. Seventh Son, Hongkong
47. Lung King Heen, Hongkong
46. Gaa, Bangkok, Tajska

45. Shoun Ryugin, Tajpej, Tajvan
44. Mono, Hongkong
43. Hansikgonggan, Seul, Južna Koreja
42. Jaan by Kirk Westaway, Singapur
41. Euphoria, Singapur

Gaggan Anand in dvojčka Sühring – peto in šesto mesto seznama. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Gaggan Anand in dvojčka Sühring – peto in šesto mesto seznama. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

40. Labyrinth, Singapur
39. Anan Saigon, Saigon, Vietnam
38. Ta Vie, Hongkong
37. Amber, Hongkong
36. Born & Bred, Seul, Južna Koreja

35. Nihonryori RyuGin, Tokio, Japonska
34. Seventh Door, Seul, Južna Koreja
33. 8 ½ Otto e Mezzo Bombana, Hongkong
32. Masque, Mumbai, Indija
31. Cloudstreet, Singapur

30. Maison de La Nature Goh, Fukuoka, Japonska
29. Ministry of Crab, Šrilanka
28. Caprice, Hongkong
27. Ode, Tokio, Japonska
26. JL Studio, Taichung, Tajvan

Japonski kuharski mojster Zaiyu Hasegawa v svoji restavraciji Den v Tokiu, zadnja leta konstantno prvouvrščeni restavraciji na Japonskem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Japonski kuharski mojster Zaiyu Hasegawa v svoji restavraciji Den v Tokiu, zadnja leta konstantno prvouvrščeni restavraciji na Japonskem. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

25. Belon, Hongkong
24. Logy, Tajpej, Tajvan
23. Zen, Singapur
22. Fu He Hui, Šanghaj, Kitajska
21. Raw, Tajpej, Tajvan

20. Nusara, Bangkok, Tajska
19. L’Effervescence, Tokio, Japonska
18. Indian Accent, New Delhi, Indija
17. Neighborhood, Hongkong
16. VEA, Hongkong

15. Mume, Tajpej, Tajvan
14. Burnt Ends, Singapur
13. Les Amis, Singapur
12. Sazenka, Tokio, Japonska
11. Sorn, Bangkok, Tajska

10. Mingles, Seul, Južna Koreja
9. Narisawa, Tokio, Japonska
8. La Cime, Osaka, Japonska
7. Florilège, Tokio, Japonska
6. Sühring, Bangkok, Tajska

5. Gaggan Anand, Bangkok, Tajska
4. Le Du, Bangkok, Tajska
3. Den, Tokio, Japonska
2. Odette, Singapur
1. The Chairman, Hongkong