Foto: Noma
Foto: Noma
Sorodna novica Večerja v Nomi, 2. restavraciji sveta – od račjih možganov do srca severnega jelena

S tremi Michelinovimi zvezdicami ovenčana restavracija, ki je prvo mesto najboljših restavracij sveta zasedla kar petkrat, bo med 15. marcem in 20. majem gostovala v hotelu Ace v Kjotu, vodja Nome Rene Redzepi pa bo v deželo vzhajajočega sonca peljal celotno osebje, z njihovimi družinami vred, skupaj kar 95 ljudi.

Noma bo tudi na Japonskem sledila aksiomom nove nordijske kuhinje, ki so jo proslavile na domačih tleh in iz Københavna ustvarile eno najbolj vročih kulinaričnih destinacij sveta.

Skratka, v ospredju bodo trajnost, sezonskost, lokalne sestavine, mali proizvajalci in popolno spoštovanje do lokalnih tradicij in tehnik.

Redzepi in ekipa so se na japonsko gostovanje pripravljali dve leti, potem ko jim je prvi poskus preprečila pandemija covida, že od pomladi pa imajo v Kjotu del ekipe, ki opravlja raziskovalna dela in se povezuje z lokalnimi dobavitelji in pridelovalci.

Matična Noma se bo po zadnjem jesensko-zimskem meniju, posvečenem divjačini, zaprla 18. februarja, nato pa bo ekipa poletela na Daljni vzhod.

Pop-up bo v hotelu Ace v Kjotu. Foto: Ace Hotel
Pop-up bo v hotelu Ace v Kjotu. Foto: Ace Hotel

Noma osvaja svet

To sicer ni prvo Nomino gostovanje na Japonskem. Leta 2015 je imela restavracija dvomesečni pop-up v Tokiu, leta 2016 nato v Sydneyju v Avstraliji, leta 2017 pa v Tulumu v Mehiki, ki velja tudi za najuspešnejše in najodmevnejše gostovanje do zdaj.

Kot navaja restavracija na svoji spletni strani, bosta meni in koncept Nome Kyoto raziskovala korenine zahodnih degustacijskih menijev in izpostavljala lokalne sestavine sezone cvetenja češenj.

Rezervacije bo Noma na svoji spletni strani odprla 7. novembra, a zgolj za naročnike na Nomin spletni bilten.

Jesensko turo preprečili ukrepi na Japonskem

Če gre soditi po prvih odzivih, se jim za zapolnitev sedežev ne bo treba bati – spletna stran restavracije se je namreč sesula, potem ko sta Noma in Redzepi na Instagramu objavila novico in sledilce usmerila na portal.

Sorodna novica Najboljša restavracija sveta se poslavlja

Gurmanov in Nominih oboževalcev ne odvrne niti cena, ki je ... konkretna. Za meni boste namreč odšteli 125.000 jenov (775 evrov, temu pa dodajte še 10 odstotkov za strežbo), so pa v ceno zajeti tudi spremljava (alkoholna ali brezalkoholna) in čaj ali kava.

Ace Hotel Kyoto pa bo ponujal pakete z namestitvijo za najmanj dve noči, ki bodo vključevali tudi kosilo ali večerjo v Nomi Kyoto.

Noma bi se sicer po prvotnih načrtih morala na Japonsko seliti že ta mesec, a so jim načrte prekrižali strogi pogoji za vstop v državo, ki jih je država ohranjala za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Ostaja pa neznanka, kaj se bo z Nomo zgodilo po njihovi japonski turi – Redzepi je namreč junija napovedal, da se po zadnjem gostovanju restavracija – v taki obliki, kot jo poznamo – poslavlja. Vprašanje zdaj je, kakšna bo nova reinkarnacija Nome.