Mojmir Šiftar pred sodniki – v ozadju njegov mentor Tomaž Kavčič. Foto: Organizator
Mojmir Šiftar pred sodniki – v ozadju njegov mentor Tomaž Kavčič. Foto: Organizator

Lani smo se na njem Slovenci odlično odrezali, v regijskem finalu za Jugovzhodno Evropo in Sredozemlje smo imeli dva tekmovalca, Mojmirja Šiftarja in Žigo Koprivca, slednji je domov odnesel nagrado za družbeno odgovornost.

Do 19. junija se lahko preko spletnega obrazca na tekmovanje prijavijo mladi kulinarični ustvarjalci in ustvarjalke, stari manj kot 30 let (rojeni od 20. februarja 1994 dalje) in se potegujejo za predstavitev na svetovnem kulinaričnem odru.

Del jedi Mojmira Šiftarja – Stayin Alive. Foto: Organizator
Del jedi Mojmira Šiftarja – Stayin Alive. Foto: Organizator

"Sodelovanje mladim predstavlja nepozabno priložnost predstavitve pred očmi svetovne kulinarične javnosti. Omogoči jim vpogled v globalno kulinarično sceno, vzpostavitev
stikov z najpomembnejšimi chefi na svetu, prinese kopico novega znanja, sodelovanje z izjemnimi mentorji, stkejo pa se tudi povezave in prijateljstva z mladimi kolegi z vsega sveta," je prednosti sodelovanja na San Pellegrino Young Chef Academy naštela vodja projekta za Slovenijo Lili Vodušek.

Sorodna novica Central v Peruju: Kako je videti večerja v najboljši restavraciji sveta?

Ob tem je poudarila, da je udeležba Slovencev izjemnega pomena tudi za prepoznavnost slovenske kulinarike v svetu.

Naloga tistih, ki se bodo odločili za prijavo, je predložiti recept za izjemno jed, ki izraža osebno vizijo, edinstvene veščine in izvirno ustvarjalnost mladega chefa.

V zadnji izdaji tekmovanja je zmagal Nelson Freitas iz Lizbone, ki mu je zmaga prinesla edinstveno izobraževalno izkušnjo v Peruju z velikanom svetovne kuharske skupnosti, Virgiliom Martínezom, čigar restavracija Central v Limi je bila lani uvrščena na prvo mesto referenčnega seznama najboljših restavracij na svetu The Worlds 50 Best Restaurants.

"Moj nasvet za nove udeležence je: prinesite nekaj osebnega, nekaj, s čimer čutite globoko povezavo. Ob sodelovanju sem zrasel poklicno in osebno, zame to ni bila enkratna točka, ampak začetek novega potovanja. Tekmovanje je idealno okolje za vse mlade kuharje, ki želijo pokazati svoje delo in se preizkusiti," je povedal Nelson.